a jó idő hozza a hangzavart

2018.06.30. 08:00

Nyáron jóval többen panaszkodnak a belvárosi hangoskodókra és zajkeltőkre

A társasházakban, belvárosban működő hangosabb kereskedelmi vagy vendéglátóegységek mellett élő lakóknál napi szinten okozhat problémát a hangoskodás.

Lakosi Gabriella

Károlyi Ákos, Szombathely jegyzője Fotó: Szombathely megyei jogú város

Kocsma, étterem, pékség

Elsősorban társasházak földszintjén vagy a belvárosban működő kocsmákra, éttermekre, pékségekre szoktak panaszkodni az emberek. Tevékenységük során ugyanis olyan zaj- és szaghatások keletkezhetnek, amelyek zavarják a környéken élő lakókat. Ebben az esetben bejelentéssel élhetnek a jegyző mint kereskedelmi hatóság felé. Tudni kell azonban, hogy nemcsak az a zaj minősül zavarónak, amelyik meghaladja a zajterhelés vagy a zajkibocsátás megengedett határértékét, hanem például az érkező és távozó vendégek zaja is – tudtuk meg dr. Károlyi Ákos jegyzőtől. Ha pedig a vendégek érkezéskor vagy induláskor közterületen zavarják a lakókat – hangoskodnak vagy szemetelnek –, akkor a közterület-felügyelethez vagy a rendőrséghez lehet fordulni.

Megoldást kell találni

A fő szabály az, hogy ha az adott kereskedelmi egység problémát okoz, akkor a helyzetre valamilyen megoldást kell találni. Erre alkalmas első körben a birtokvédelmi eljárás. Fontos tudni, hogy azok a panaszok kezelhetők jegyzői eljárásban, amelyekben az úgynevezett birtoksértő állapot még nem áll fönn egy éve. Ha tehát egy étterem vagy szórakozóhely már több mint egy esztendeje működik, és valaki akkor szeretne kifogást tenni, úgy már csak a bírósághoz fordulhat.

Károlyi Ákos, Szombathely jegyzője Fotó: Szombathely megyei jogú város

Azt is érdemes tudni, hogy egy újonnan beköltöző lakó a költözésétől számított egy éven belül szintén kérhet birtokvédelmet akár egy olyan működő egység miatt is, amelyik addig másnak nem okozott gondot. A birtokvédelmi eljárás kérelmezésre indulhat, és a kérelmező félnek kell a szükséges bizonyítékokat az eljáró hatóság elé tárnia. Vizsgálni kell, milyen környezetről van szó, a normálistól mennyire tér el a zavaró zaj- vagy hanghatás. Hiszen például egy panelház lakásaiból is átszivároghatnak zajok, szagok a szomszédba, ilyenkor tehát azt érdemes figyelni, hogy egy étterem működésénél ez mennyivel erősebb, gyakoribb.

Határozattal kötelezik az üzemeltetőket

A birtokvédelmi eljárásokban általánosságban arra kötelezik az üzemeltetőt egy határozattal, hogy szüntesse meg a zavaró szagokat, zajokat, és ha ez megtörténik, az egység gond és büntetés nélkül működhet tovább. Amennyiben a panaszos így sem elégedett, és tanú is bizonyítja, hogy még mindig fennáll a zavaró körülmény, akkor az alapján indulhat a végrehajtási eljárás. A körülmények figyelembevételével, tanúk meghallgatásával nem minden esetben állapítható meg a birtoksértés. Ilyenkor a panaszos a bíróságnál keresheti tovább az igazát, leginkább polgári peres úton.

A jó idő hozza a hangzavart

Szombathelyen vendéglátóhelyek elleni panaszok leginkább a jó idő beköszöntével kerülnek előtérbe. Ezek száma éves szinten általánosságban öt-hat esetre tehető. A bejelentést követően a kereskedelmi hatóság az érintett vendéglátóhelyeken általában három-négy alkalommal szúrópróbaszerű ellenőrzést végez, de volt olyan eset is, amikor tizenhárom alkalommal kellett egy vendéglátóhelynél ellenőrzést tartani – tudtuk meg dr. Károlyi Ákostól. Az pedig ritka, hogy bírósági szakaszig jut a panaszbejelentés, általában évi egy ilyen eset van a megyeszékhelyen.

A kereskedelmi törvény szerint a kereskedő maga határozhatja meg a nyitvatartást – de nyilatkoznia kell, hogy szeretne-e az üzletben zeneszolgáltatást nyújtani, műsoros előadást, táncot rendezni vagy szerencsejátéknak nem minősülő játékot elhelyezni – mondta a szombathelyi jegyző. Ezeket pedig csakis akkor engedélyezik, ha az üzlet megfelelően hangszigetelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában