FELSŐŐR

2018.06.14. 11:00

Ötven éve alapították meg a burgenlandi kultúregyesületet

Zenés, táncos gálát tartanak a városi parkban vasárnap annak tiszteletére, hogy ötven évvel ezelőtt alapították meg a Burgenlandi Magyar Kultúr egyesületet.

VN

Az ötvenedik születésnap megünneplése Fotó: burgenlandi kultúregyesület

Idén ünnepli megalapításának ötvenedik évfordulóját a Burgenlandi Magyar Kul túregyesület – írja a Volksgruppen.orf.at. A jubileumi év alkalmából több rendezvényt is tart a szervezet. Áprilisban Magyarország bécsi nagykövetségére voltak hivatalosak, most vasárnap 16 órától pedig a felsőőri városi parkban zenés, táncos gálára hívják az egyesületi tagokat és minden más érdeklődőt. Bemutatkoznak a Burgenlandi Ma gyar Kultúregyesület csoportjai, így a Magyar gyermekóra, a Néptánccsoport, a Virgonc Gyermek Néptán ccsoport, a Csörge Népzenei Együttes, a Szélforgók Gyermek Népzenei Együttes, valamint az Énekkör. Vendég lesz a Boglya Népzenei Együttes. A fellépéseket zenés-táncos műsor követi, s nem hiányozhatnak a magyaros ételek sem. A portál beszámol a kezdetekről is, ezek szerint: március 30-án a „Zámbó-féle kocsmában” volt az első nyilvános közgyűlés, amelyen a vezetőségi tagok változás nélkül további megbízást nyertek.

Az ötvenedik születésnap megünneplése Fotó:Burgenlandi Magyar Kultúregyesület

Az egyesület megalapítását egyöntetűen pozitívan fogadták a burgenlandi magyarok körében. Az éves tagsági díjat 30 schillingben állapították meg. 1968 áprilisában pedig megjelent a kultúregyesület tájékoztató lapja, az Őrség 1. száma, amelynek címoldalán az alábbi felhívás állt: „Burgenlandi Magyar Honfitársak! Szorosabban összeálltunk, egyesültünk, mi, burgenlandi magyarok, mert úgy éreztük, hogy a mi anyanyelvünk és kultúránk ápolásával, ismertetésével és terjesztésével szolgálhatunk osztrák hazánknak, és gazdagíthatjuk a német és horvát ajkú burgenlandi testvéreink kulturális fejlődését. Szívbéli hálával köszönjük azoknak a honfi társaknak működését, akik eddig is fáradhatatlanul tevékenykedtek az itteni magyarság haladásán, s kegyelettel koszorúzzuk azokat a sírhalmokat, amelyek a Burgenlandért s itteni magyarokért porladó szíveket fedik. Az a gondolat ihletett minket ily nagy feladat kezdésére és vállalására, hogy az egyes magyar községek eddigi kultúrmunkáját összpontosítsuk, kiépítsük és egymással összeegyeztessük, hogy felébresszük feledésbe került szokásainkat, élénkítsük anyanyelvünk használatát, és ápoljuk ezeréves kultúránk gyönyörű termékeit.”

Ilyen gondolatok jegyében született meg a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület. „Mindenkit kérünk, támogassa egyesületünket, lépjen be mint tag sorainkba. Mindenkit szeretettel várunk!” – ez a szervezet mottója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában