körkép

2018.06.14. 19:42

Ráférne a reform és a támogatás a falugondnoki hálózatra

Kemény Bertalan már 28 éve álmodta meg és hozta létre a tanya- és falugondnoki hálózatot.

Tersztyánszky Krisztina

Az újszerű szolgáltatás példa nélküli sikert futott be a kistelepülésen élők szociális ellátásában. Mára azonban több helyen ráférne a hálózatra a korszerűsítés. Országosan 1600 településen van már falugondnok, de legalább négyszáz helyre kellene még. Vas megyében, amely az elsők között volt a hálózat létrehozásában, 104 faluban – azaz a települések csaknem felében – működik már a szolgálat, de húsz helyen még létre lehetne hozni. Finanszírozása az eltelt idő alatt több tárcához tartozott, hol jobbak, hol rosszabbak voltak a feltételek. Volt év, amikor lehetett buszra pályázni, és volt, amikor nem. A folytonosságot a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete jelenti, amely egyebek között a dunántúli falugondnokok képzését végzi.

– A falugondnoki munka ma már nem egészen arról szól, mint Berci bácsi idejében – világít rá Kozma Judit, az egyesület elnöke.

Hortobágyiné Draskovits Kyri falugondnok Fotó: Szendi Péter

– Sok helyen a falugondnok új feladatokat kapott, például számos településen ő irányítja a közmunkásokat. Indokolt lenne a szükséges iskolai végzettségnél magasabbra tenni a mércét. Januártól már el is indult egy uniós támogatású program, amelyben a vasi a Duna–Tisza közi egyesülettel együtt vesz részt annak feltárására, hogy mely pontokon kellene a szolgáltatást megreformálni. A projekt a Falugondnokság határok nélkül címet viseli, hiszen a szolgáltatás a magyarlakta területeken több országban jelen van. Egy szakemberekből álló stáb ellátogat azokba a falvakba, ahol valamiért különösen példa értékűen működik a szolgálat. A két éven át tartó szakmai munka végén a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai egy jól megalapozott tanulmányt tehetnek le a döntéshozók elé. Az már most biztos, hogy a kis falvak megmaradásának érdekében több forrást kell majd bevonni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában