sosem hagyta abba a munkát

2018.06.30. 14:00

Rendhagyó módját választották az emlékezésnek Sellyei Gábor tisztelői

Rendhagyó módját választották az emlékezésnek a közelmúltban elhunyt Sellyei Gábor tisztelői. Csütörtök este a művészeti középiskola étellel-itallal és üres posztamensekkel előkészített rajztermébe várták mindazokat, akik valamit mondani vagy hallani szerettek volna a mesterről.

Tersztyánszky Krisztina

Művészetis kollégák emlékeztek, középen Bonyhádi Károly mondta el gondolatait Fotó: Nagy Jácint / VN

 

Művészetis kollégák emlékeztek, középen Bonyhádi Károly mondta el gondolatait Fotó: Nagy Jácint / VN

A posztamensek végül zömmel üresen maradtak, kevesen hoztak tárgyakat. Holott, mint hallottuk, lett volna mit. A sokak által rendkívül termékenynek látott alkotó ugyanis előszeretettel készített tárgyakat ajándékba a körülötte lévőknek. Faragott fi gurákat, maketteket, ékszerdobozkát vagy épp hajráfot annak a növendéknek, akinek a szemébe lógó haja idegesítette. Elsőként a vasiterves kollégák sztorizgattak Sellyei Gáborról, aki az első és sokáig egyetlen belsőépítész volt a tervezőcégnél. Czeiner Gábor például számos apró emberi epizódot villantott fel a mindig segíteni kész, emberi kollégáról. Sellyei mindig, mindenhol és minden testhelyzetben rajzolt. Amikor a cégnél belsőépítészosztályt hoztak létre, gyorsan négy irányban felállított tükröket skiccelt le a röpgyűlésen, önmagával a központban. A volt tanítványok egytől egyig emberségéről, máig élő szakmai tanácsairól emlékeznek Gábor bácsira, a képző-iparművészeti tagozat egyik elindítójára. A legtöbb érdekességet talán Sellyei Tamástól, a belsőépítész fi ától hallhatták az emlékezők. Az apáról, aki folyton maketteket készített, így fi ai gyermekként úgy élték meg, hogy apuka játszik. Aki a saját otthona berendezését úgy értelmezte, hogy a gyalupad az első, és akinek ajándékba csak szerszámot vagy kockás inget lehetett vásárolni. Tamás magával hozta azt a díszoklevelet is, amit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a napokban küldött Sellyei Gábornak ötven éven át kifejtett szakmai tevékenységéért…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában