Nemzetek tánckavalkádja

2018.06.12. 14:00

Számos, Magyarországon élő kisebbség bemutatkozott műsorával Szentgotthárdon

A Szlovének Házának udvarán felállított rendezvénysátorban harmadik alkalommal rendezték meg szombaton a Lipafest Nemzetközi Táncfesztivált.

Vas Népe

A muraszombati lányok sikeresek: több országos, Európa- és világbajnoki címet szereztek az elmúlt évtizedben Fotó: Horváth R. László

Ezúttal a hangsúly a Magyarországon élő nemzetiségek tánckultúrájának megismerésén volt, és formabontó módon a modern tánc is helyet kapott a Magyarországi Szlovének Szövetsége által szervezett bemutatón. A kulturális programot megtisztelte jelenlétével Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi parlamenti szószóló, valamint dr. Boris Jesih főkonzul.

A népzenei és moderntánc gálát a felsőszölnöki szlovén néptánccsoport körtánca nyitotta. Majd a múltból pár pillanat alatt a jelenbe repült a mozgáskultúra szárnyán a közönség: a tradicionális szlovén rábavidéki tánc után break dance következett.

A muraszombati ZEKO tánciskola növendékei az elmúlt évtizedben hetven szlovén országos bajnoki címet, valamint harminc európa bajnoki címet szereztek. A moderntánc különböző kategóriáiban hét világbajnoki címmel büszkélkedik az oktatási intézmény.

A negyvenöt éve alapított szlovéniai REJ néptánccsoport a karintiai és stájer népdalok megőrzésén fáradozik. A Smartno pri Slovenj Gradcu település együttese ziljai táncokkal mutatkozott be. A felsőcsatári HKD Četarci horvát tánccsoport 2007-ben alakult.

A muraszombati lányok sikeresek: több országos, Európa- és világbajnoki címet szereztek az elmúlt évtizedben Fotó: Horváth R. László

Legfontosabb céljuknak a horvát anyanyelv megőrzését, a nemzetiségi kultúra és hagyományok felkutatását, gyűjtését, ápolását tartják.

A Budapestről érkezett Jantra néptáncegyüttes a Jantra folyóról kapta a nevét, hiszen a magyarországi bolgárok jelentős része ennek az észak-bulgáriai folyónak a vidékéről származik. Éppen úgy, ahogyan azon fiatalok többsége is, akik 1996-ban megalapították az együttest, hogy közösen őrizzék a bolgár népi hagyományokat és tánckultúrát. Az együttes Chilében és Thaiföldön is bemutatkozott már. A Lipafestet a fővárosi Rila együttes műsora zárta. Az 1992 óta működő zenekar tagjai több évtizede foglalkoznak a balkáni népek zenéivel. Elsősorban a bolgár népzenét népszerűsítik, de repertoárjukon görög és makedón dallamok is megszólalnak. Bajzek Gyöngyi, az MSZSZ titkára a fesztivál zárásaként örömmel állapította meg, hogy egyre több fiatal csatlakozik a népi kultúrát bemutató tánccsoportokhoz. Mint hangsúlyozta, a fesztivál nem titkolt célja a hagyományos néptánc szélesebb körben való megismertetése, megszerettetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában