Mámorító éjszaka volt

2018.06.24. 20:00

Szentivánéji vigasságokat tartottak megyeszerte

Ki családosan, ki baráti társasággal, de a legtöbben mégis a párjukkal kéz a kézben látogattak ki szombaton az emlékmű dombhoz, az idén már két naposra bővült Szentivánéji vigasságok programjaira.

Tersztyánszky Krisztina

Délután még a kisgyerekes családok voltak többen, aztán estére egyre többen érkeztek fiatal és idősebb felnőttek. Ahogy az év leghosszabb napján leszállt az este, a rendezvényhelyszínen minden villogott, pörgött és füstölt. Az adrenalinfüggők sorban álltak a kalapácshintánál meg a ringlispílnél, ahol 1500 forintért harminc méter magasban foroghattak, dübörgő diszkózene és biztatás kíséretében. A legmodernebb szerkentyűk mellett azonban őrizte népszerűségét a régi jó céllövölde és dobozdobáló is. A villódzó fényekkel és füstköddel nehezített dodgem pályán barátnők és gyermeküket magukhoz szorító apukák manővereztek.

 

Az idei forgatag legnagyobb üzletét minden bizonnyal azok a vállalkozók csinálták, akik a helyszínen összeállított, világítós lufikat árulták. Kétezer forintért adták, mégis vitték az emberek, mint a cukrot. A gasztronómiai élvezetek közül a kürtőskalács bizonyult a legnépszerűbbnek, több helyen is készítették. De lehetett választani lacipecsenyét, pacalt dödöllével, kemencés langallót, vagy csavart krumplit is. Természetesen szomjoltókból se volt hiány. A kulturáltabb társas iszogatás céljaira az idén hangulatos Szentivánéji borligetet rendeztek be a szervezők. Az Szerelem Bora címet az előzetes zsűrizés alapján az écsi Vaszary pincészet száraz rozé bora érdemelte ki. Akik árulták, elmondták: a fiatal párok számára izgalmassá vált ettől az ital, sokan kóstoltak belőle a kellemes nyáresti mámor reményében.

 

A színpadon az Öröm a zene tehetségkutató díjazottjai mutatkoztak be, majd a Koprive zenekar szórakoztatta a tüzes déli ritmusok kedvelőit. Kevéssel tíz óra után a dobokba, majd a húrokba csapott a Magna Cum Laude, és felcsendültek az ismerős dallamok: Színezd újra! Hallgattak a felszólításra: pontban éjfélkor tűzijátékkal színezték az eget a szervezők, emlékezetes, látványos momentummal koronázva meg ezt a sokak számára romantikus éjszakát.

 

Miközben az emlékmű dombnál zajlott a vigasság, pár száz méterrel arrébb, a Múzeumfaluban a Béri Balogh Ádám táncegyüttes tagjai gyertyás tánccal, égő seprű dobálással, tűzugrással idézték a régi szentivánéji hagyományokat.

Közösen kerültek megtartásra Sárváron a Múzeumok Éjszakája és a Szent Iván éj programjai a Nádasdy-várban.

Kora este a várhídon utcazenészek fogadták az érkezőket. A várkertben kisvasút a díszteremben óriás sakk és kézműves foglalkozások várták a gyerekeket. Ingyenes tárlatvezetés, hastáncbemutató, buborékfújás fogadta a múzeumban kalandozókat és az eredeti helyszínen került levetítésre a Kazamaták titka című film. Sötétedés után a vár belső falait festették meg fénnyel és zenével. A nagyszínpadon ezt követően a Makám Zenekar adott balkáni ihletésű koncertet. Az éjszakába érve tűzzsonglőr kápráztatta el a közönséget, majd fáklyás felvonulás indult a várból a Csónakázó-tóhoz, ahol máglyagyújtással és a tűzijátékkal zárult az éjélig tartó izgalmas napfordulós ünnepet.

Hegyi Norbert, Benkő Imre és Benkő Dóra a csillagvizsgálóban Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Bár szombaton éjjel az égi csillagokkal nem volt szerencsénk a hegyhátsáli csillagvizsgálóban, sziporkázó csillagrajongókkal találkoztunk. A Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány szervezésében Szent Iván éjszakája tiszteletére nyílt meg a hegyhátsáli csillagvizsgáló június 23-án. Sokan kihasználták az alkalmat. Este 11-kor azonban már úgy elborították a felhők az eget, hogy nem volt érdemes távcsőbe nézni. De Hegyi Norbert gépészmérnök-tanár, egyetemi oktató, doktorandusz – és szerelmetes amatőr csillagász – például megmutatta nekünk azt a távcsövet, amely folyamatosan pásztázza az univerzumot és elképesztő távolságokat befogva lepi meg adatokkal az észlelőket. Hegyi Norbert még a doktori disszertációja témáját is csillagászati érdeklődése alapján választotta ki. Olyan mozgó szerkezetek titkait kutatja, amelyek a magasba bocsátva készíthetnek égi-légi felvételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában