Nagy feladat hárul rájuk

2018.06.28. 14:00

Szombathely biztonságos város – Javultak a mutatók, de gyorshajtásból adódó baleset több volt a múlt évben

A közbiztonság kérdése és az annak érdekében tett lépések megtárgyalása volt a júniusi közgyűlés egyik legfontosabb témája.

Kánya Dóra

Nagy feladat hárul a rendőrségre

Dr. Gulyás Ferenc ezredes, a Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetője előadásában elmondta, bár a rendőrségre nagy feladat hárul, nem csak ők a közbiztonság őrei: több szervezettel együttműködnek annak érdekében, hogy a vasi megyeszékhely élhető és biztonságos város legyen. A rendőrkapitányság illetékességi területén a százezer lakosra vetített bűncselekmények száma 2016-ban 1846 volt, ez a szám tavaly 2349-re emelkedett. Több olyan ügyben is segítettek a szombathelyi kapitányság munkatársai, amelyek országos hatáskörűek voltak. Egy olyan csalássorozatot is felderítettek, amelyben 179 sértettből 29 szombathelyi kötődésű. Hozzátette: valószínűleg minden évben lesznek olyan esetek, amelyek országos hatáskörüknél fogva a helyi bűnesetek számát befolyásolni fogják.

Dr. Gulyás Ferenc szerint fontos a város nyugalmának fenntartása Fotó: Nagy Jácint / VN

Megtudtuk: a tulajdon elleni szabálysértések jelentős hányada bolti lopás volt tavaly is. Csökkenő tendenciát mutattak az őrizetlenül hagyott tárgyakhoz (mobiltelefonokhoz, táskákhoz) kapcsolódó lopások; nőtt viszont a biciklilopások száma: több lezáratlan, felügyelet nélkül hagyott kerékpárt vittek el.

140 baleset

Szombathely területén a 2017-ben 140 közlekedési baleset történt, amelyek közül egy volt halálos kimenetelű. A gyorshajtás miatti balesetek száma tizenkilencről huszonnégyre emelkedett. A kanyarodás szabályainak megsértése miatt huszonkettő esetben történt baleset, az előző évinél néggyel kevesebb. Az elsőbbségi jog meg nem adása miatti balesetek száma hatvannyolcról ötvenhétre csökkent.

Dr. Gulyás Ferenc kiemelte: fontosnak tartják felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy az internet egyre szélesebb körű használatával megszaporodtak a virtuális tér közbeiktatásával elkövetett jogsértések, jellemzően a zaklatások, illetve a nyeremény ígéretével elkövetett feltöltőkártyás csalások.

Továbbá hozzátette: a város idegenforgalma, lakosságának nyugalma feltétlenül megköveteli, hogy a legveszélyeztetettebb területeket folyamatos rendőri ellenőrzés alá vonják. Céljuk, hogy továbbra is megakadályozzák az utazó bűnözők térnyerését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában