PETNO fesztivál

2018.06.27. 07:00

Tambura és fesztivál Szentpéterfán

A hazánk különböző területein élő horvátok zenei hagyományainak bemutatására alapozott, tavaly újjáélesztett PETNO fesztivál idei jelmondata: Tamburások zenéljetek!

László Antal / Civil

A Szentpéterfai Általános Iskola tamburazenekara

 

A TS Zgano ifjú tamburazenakar
A Gradisce Kulturális Egyesület tánccsoportja

Miután Szentpéterfán éppen negyven év óta folyik szervezett tamburaoktatás iskolai és más civil keretek között, a találkozó programját e negyven év emlékeinek felelevenítésére, és a mai tamburás együttesek produkcióinak bemutatására építették. Az eseményt megtisztelte jelenlétével az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Ivan Gugan, és nagy számban érkeztek érdeklődők a környező horvátok lakta településekről is. A negyven év történetének bemutatására készült DVD lemez kép és video felvételein örömmel ismerték fel önmagukat, régi barátaikat az együtt tamburázó hajdani ifjak.

A Koprive tamburazenakar
A Stari Pinka Band
a rendezvény fő szervezői és narrátorai: Dr. Handler András és Filipovics Rajmund

Színpadra álltak azok az együttesek, amelyek a kilencvenes és az ezredfordulót követő évek népszerű zenekarai voltak szűkebb és tágabb környezetben egyaránt. A műsor a tegnap, a ma és a holnap különös elegyítése volt. Az ovisok nyitóműsorát követően egymást váltották a régmúlt képei, együttesei, a tamburások korosabb társulásai, a Pinka Band régi és új változata, a jövő reménybeli tamburásai, az oroszlánkörmeiket már megmutatni képes, de még nevet nem szerzett ifjú titánok és az Amerikát is körbe turnézó Koprive tamburazenekar. Felléptek a műsorban az iskolások és a nagyok tánccsoportjai, a műsort színesítették a Ljubičica Kórus énekszámai. A teltházas közönség együtt énekelte a horvát slágereket a régi kedvencekkel, és vastapssal jutalmazta a valóban fesztiváli hangulatot teremtő együtteseket. A rendezvény a Pinka Band zenekar közreműködésével hajnalig tartó bállal ért véget.

A Szentpéterfai Általános Iskola tamburazenekara

A fesztivál szervezőivel és a nap eseményeiről a Duna Televízió is riportot készített. A szentpéterfai gazdag kulturális élet hagyománnyá váló színfoltja, a PETNO fesztivál szervezői, a Gradisče Horvát Kulturális Egyesület és a Szentpéterfai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ismét remeket alkottak.

A közönség – elöl a jövő tamburásai Fotó: László Antal / Civil

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában