HORVÁTZSIDÁNY

2018.06.11. 09:07

Vadászmise a 300 éves fánál, ahol a kisfiút Mária megóvta

Elveszett egy gyerek az erdőben, három napig keresték, mire meglett egy tölgyfán függő Mária-képnél. Ezzel a 19. századi történettel kezdődött a Peruska Mária zarándokhely élete, ahol 35 éve vadászmiséket rendeznek.

Merklin Tímea

Dumovits István esperes plébános (mikrofonnal) 35 éve szervezi ide a rendezvényeket Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A tölgyfa most 352 esztendős, Dumovits István horvátzsidányi plébános szervezi 1983 óta ide a rendezvényeket a vadásztársaságok és erdészetek számára. A 35. ünnepi, háromnyelvű szentmisét vasárnap tartották körülbelül ötszáz ember jelenlétében. Jöttek Horvátzsidányból, Peresznyéből, Undról, Csepregről, Kiszsidányból, Sopronhorpácsról, Kőszegről, Répcevisről, Tömördről is érdeklődők, nemcsak vadászok, hanem „civilek” is – voltak, akik díszes lovas hintóval -, sőt Sopronból zarándokok is érkeztek. A szertartás közben a fák alatt főzték az alkalmi szakácsok a vadpörköltet, hogy megvendégeljék a rengeteg embert a csodálatos tisztáson.

Dumovits István esperes plébános (mikrofonnal) 35 éve szervezi ide a rendezvényeket Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A kápolna 24 éve készült el, körülötte szoborpark épült, mások közt a mentők, a fegyveres testületek állítottak ide kőfaragványokat védőszentjük tiszteletére. Napjainkra olyan zarándokhellyé nőtte ki magát, ahol magas rangú állami vezetők is megfordulnak, és bekerült a Fejet hajtunk II. – Vadászemlékhelyek Magyarországon című összefoglaló új kötetbe is, amiből öt vadász kapott egy-egy példányt a szentmisén. Az esperes plébános megáldotta a gépkocsikat is, hogy megőrizze tulajdonosaikat a bajtól. A vasi vadászkamarát és a védegyletet Horváth Vince alelnök, Nagy László, a vadgazdálkodási bizottság elnöke és Kontó Sándor vezetőségi tag képviselték. Szép számmal voltak jelen a térség kisebb vadásztársaságai is.

A mise után megkoszorúzták az emlékfát, amit 35 éve állítottak, Dumovits István megfogalmazásában azért, hogy „szabadon idejárhassunk”. A plébános mesélte az 1866-ban vadászaton elveszett kisfiúról, hogy a peresznyei gróf fia volt, Berchtold Lipót. Miután a csodával határos módon ott megtalálták, Peruska Mária búcsújáróhely lett a grófék számára, és az uraság elrendelte, hogy a fiú megtalálásának napján ott minden évben hálaadó szentmise

legyen. Gróf Berchtold Lipót az I. világháború idején a monarchia külügyminisztere volt, ő tárgyalt az oroszokkal arról, hogy nem avatkoznak be Szerbia oldalán, végül mégis neki kellett aláírni a hadüzenetet. Le is mondott utána.

 

mt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában