A csalafinta palacsinta etette magát

2018.07.16. 07:00

A csepregi fesztiválon minden gyerek palacsintás király lehetett

Tíz csapat reggeltől fogva állt a tűzhelyek mellett, hogy megsüsse a fesztivál elvárt mennyiségű, csapatonként minimum ezer-ezer palacsintáját, archaikus nevén a „leppencset”, minthogy régen forró kőre „leppentve” sütötték az ilyesfajta tésztát.

Merklin Tímea

A II. Csepregi Palacsinta Fesztiválon sütöttek: Vép, Bük, Horvátzsidány-Kiszsidány, Csepreg, Söpte, Szarvaskend, Vassurány, a horvát kapcsolatoknak köszönhetően Pakrác (Horvátország), csapatot indított az Utiro Térségfejlesztő Egyesület és a George Sorel Alapítvány a Területi Gondozási Központért is.

Délelőtt a csepregi önkormányzat sátrába látogattunk, ahol otthonról hozott száz palacsintával könnyítették meg a korai kereslet kiszolgálását, volt mákos-lekváros, tiramisu, zserbó ízű palacsinta is. A felnőtteket szorgalmas, lelkes gyerekek segítették: Kun Bíborka (15) és Szabó Laura (15) több száz palacsintát sütöttek, fel-fel dobva a félig sült tésztát, mutatva, hogy nekik ez játék, szórakozás.

 

– Ha elfáradunk, vagy fellépni megyünk a Zsuzsi fitnesszel délután, Hubi áll be sütni – mondták nevetve, felreppentve egy újabb körtésztát a sátorlap alá, ügyesen fordítva a levegőben.

Hubit, Kun Hubertet (8) is megszólítottuk, aki nemcsak a palacsintasütő-helyettesként volt jelen, hanem a tekerésben is jeleskedett. Ott jártunkkor a fő tekerők Frank Dániel (12) és Kun Gellért (12) voltak, a kakaós és a lekváros nem szaladhatott ki a kezük alól. – Egyet tölt, egyet eszik, ilyen az igazi gyerek! – kommentálta a szorgoskodást mosolyogva a szintén itt segédkező Maximovics Veronika óvónő, aki vaníliás-meggyeseket töltött. A másik tűzhelynél Háromi Jenő iskolaigazgató sütött, a felesége, Hárominé Orbán Erika az otthonról hozott spenótos palacsintákat kente meg tejföllel, szórta felaprított sonkával, reszelt sajttal, s aztán a tekercseket harmadolta. Szintén otthonról hoztak nyolvan darab laktóz- és gluténmentes palacsintát, banánnal és nutellával töltötték. Szarka Anikó a fesztivál fő koordinátora megmutatta, hogy készül a Fradi palacsinta: a zöld ételszínezékkel festett tésztát tejszínes-kókusszal töltötték. A csalafinta „sushi” nevű palacsinta azért volt becsapós, mert sósat vártunk, de édeset kaptunk: tejberizs volt a töltelék, a lazacot málnával helyettesítették.

A kísérő kulturális programot – ahol este az Ocho Macho volt a sztárvendég – dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Vlasich Krisztián polgármester nyitotta meg, aki délután az eredményhirdetésnél Ágh Péter országgyűlési képviselővel együtt adta át a díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában