Fagyit csak biztos helyről

2018.07.26. 14:00

A Nébih fő ellenőrzési területe továbbra is a hűtést igénylő élelmiszer

Megkezdődtek a nyári szezonális ellenőrzések a vendéglátóhelyeken és a kereskedelmi egységekben. A hatóság a megszokott termékek mellett idén az állatgyógyszereket és a tűzifa-árusítást is vizsgálja, fő célterületük azonban továbbra is a hűtést igénylő élelmiszer.

SZMK, MTI

Nem nyár a nyár fagyi nélkül. A hűtött édességre különösen ügyelni kell Fotó: Nagy Jácint

A Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ellenőrzést indított július elsején, a hagyományosan vizsgált rendezvények és gyermektáborok mellett új területeket is bevontak az akcióba. Az első részeredményeket július végén közlik, a végleges megállapításokat a vizsgálat augusztus végi lezárását követően teszik közzé.

Nagy Attila, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese korábban egy tévéinterjúban példaként említette, hogy a szezonális ellenőrzésbe az idén bevonták a kistermelők által előállított termékeket, az erdészeti tűzifát és az állati gyógyszereket. Kiemelte: a tisztasági szempontok mellett egyebek között a sütödékben nézik a halak és haltermékek származását, a rendezvényeken és a gyerektáborokban teljes körű ellenőrzést tartanak. Hozzátette, az eddigi tapasztalatok alapján nyáron folyamatos problémát jelent a dolgozók nem megfelelő képzettsége, illetve a túlterheltségük. Nagy Attila elmondta azt is: az elmúlt években a nyári ellenőrzéseken csökkent a szabálytalanságok aránya, például tavaly mennyiségben és értékben kevesebb terméket kellett kivonniuk a forgalomból, mint előtte. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság ellenőrei különösen odafigyelnek a szigorú hűtést igénylő ételek – egyebek között a pácolt húsok – tárolására és elkészítésére. Megyeszerte is július 1-je és augusztus 20-a közt zajlik a szokásos nyári ellenőrzés.

Nem nyár a nyár fagyi nélkül. A hűtött édességre különösen ügyelni kell Fotó: Nagy Jácint

– Nyitott büféknél, utcai árusításnál ellenőrizni kell az átadóablakokat, az asztalokat, azok higiéniáját. Az élősködőktől, rovaroktól, időjárástól való védelmét – ez egy különös terület az idén. A legtöbb probléma ezzel szokott előfordulni. Illetve az eredettel: az élelmiszerek nyomon követése különösen fontos, tudni kell, hogy honnan származnak – mondta el Horváthné Sélley Erzsébet, a Vas Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője. Az ellenőrök az egészséget közvetlenül nem veszélyeztető hiányosságok esetén először mindig csak figyelmeztetnek. Bírságot a további szabályszegéskor rónak ki. A hiányosságok száma évről évre csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában