Mi köze a kerti sövénynek a betörőkhöz?

2018.07.20. 10:00

A vagyonvédelemről szerveztek fórumot Bükfürdőn csütörtökön

Még a sövénymagasságról és a házőrző kutyákról is szó volt a Gyógy-Bor Napokon rendezett bűnmegelőzési fórumon. A cél az, hogy senki ne váljon áldozattá.

VN

Varga Sándor rendőr alezredes a Bükön nyaraló Gizella nénit látja el hasznos tanácsokkal

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

 

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

– Egyedül lakom a harmadik emeleten Cegléden öt éve – mesélte Gizella néni a GyógyBor Napokon felállított bűnmegelőzési standnál tegnap délután. Gizella néni visszatérő vendég, 1982 óta rendszeresen nyaral Bükfürdőn – de most kapott először ilyen ajándékokat: riasztóval ellátott kulcstartót és ajtótámaszt. A kulcstartó kézbe simuló kis szerkezet, kényelmesen magánál tarthatja bárki, aztán ha bajba kerül a tulajdonosa, csak meg kell húzni, és máris hangosan sípol. A másik ajándék az otthonába való: az ajtótámasznak is félelmetes hangja van, akkor sípol, ha kinyílik az ajtó, és nekiütődik a mögé állított éknek. Táskát és tollat is kapott még Gizella néni Varga Sándor rendőr alezredestől, és jó tanácsokat is hallhatott, hogyan vigyázzon magára a strandon, nyaralás közben – és persze az otthonában se váljon áldozattá.

– Ha felkeresnek minket, személyes tanácsokat tudunk adni, hogyan óvják meg a házukat, a lakásukat. Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös programja idén év elején indult

– mondta Németh Andrea címzetes rend őr őrnagy, a Vas Megyei Rend őrfőkapitányság bűnmegelőzési alosztályának kiemelt főnyomozója.

Varga Sándor rendőr alezredes a Bükön nyaraló Gizella nénit látja el
hasznos tanácsokkal
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

az ajtótámaszhoz hasonló eszközöket ajánlanak. Szó esett a tegnapi tájékoztatón például arról, hogy egy házőrző kutya vagy egy kamera visszatartó erő-e a betörőknek. A válasz részben igen. Egyrészt nem lehetetlen „ártalmatlanítani” egy riasztót, hatástalanítani egy kamerát, de az időbe telik – és az idő biztonság. Ha ugyanis „siet” a tolvaj, akkor visszatartó erő a kamera, a riasztó. A kutya csak akkor, ha a gazdája megtanítja, hogy ne fogadjon el ételt idegentől – ha lekenyerezhető az eb, nem védi meg a házat. Még építészeti bűnmegelőzésről is beszélt: 180 centiméternél nem érdemes magasabb sövényt hagyni, hadd látszódjon az illetéktelen behatoló. Egy elhanyagolt vagy egy gondozott kert vonzza-e jobban a betörőket? Mindkettő. Az elhanyagolt udvar üres házat feltételez, az ápolt előkert pedig értékeket – vagyis bőven ad megfontolandó feladatot az otthonok védelme.

– A Házőrző programot is igyekszünk népszerűsíteni, annak részeként a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács készíttetett egy zenés videót, amelyben Hajós András mutatja be, hogy hét perc éppen elegendő ahhoz, hogy a hívatlan látogatók „kipakolják” a lakást – fűzte hozzá Németh Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában