Itt van bizalom

2018.07.02. 12:00

Bódi Csabival is mulattak a romák Bükön

Az idei volt a IV. Roma gasztronómiai fesztivál és nemzetiségi nap Bükön. Az ízek mellett a zene és a képzőművészet is figyelmet kapott. A roma kultúrára való odafigyelést is hangsúlyozták a nemzetiségi nap szónokai.

VN

Bódi Csabival is jót mulattak a bükiek a romanapon, ahol mindenki megtalálta a számára legkedvesebb programot. A zene fontos! Fotó: PÁS

A hivatalos megnyitó előtt késői ebédre, vagy korai vacsorára ültek le a családok, a finomságok mellé rozé bor, jeges üdítő is fogyott, sokan a kutyájukat sem hagyták otthon. Ünneplőbe öltöztek kicsik és nagyok, a tinédzser lányok pedig tényleg a legmutatósabb ruháikat vették fel – aztán alig engedték a színpadra Bódi Csabit, a romanap egyik sztárfellépőjét, annyian fotózkodtak vele.

– Bük különleges, nagyszerű hely. Jobban élünk itt, van munka, és itt van bizalom és együttműködés – méltatta a helyi lehetőségeket és közösségeket köszöntőjében Németh Tiborné, Bük Város Roma Kisebbségi Önkormányzata elnöke. Ajánlotta a roma alkotótábor munkáiból nyílt kiállítást és megköszönte minden támogatónak, hogy idén is működhetett a művésztelep. A büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár épületében tették ki a festményeket, amelyeken az elmúlt héten dolgoztak az egész országból összegyűlt roma alkotók. – Szépek a képek, szuperek, de én már ismerem, mert Ferkovics József a munkatársam, a grafikái nekem kicsit jobban tetszenek – mondta a tárlaton Némethné Bognár Fatima. Tájképeket láthatott most a közönség a szombathelyi alkotótól, portrékat, csendéleteket a többi kiállítótól.

Bódi Csabival is jót mulattak a bükiek a romanapon, ahol mindenki megtalálta a számára legkedvesebb
programot. A zene fontos! Fotó: PÁS

Sokan felfigyeltek erre az értékre, a program nívójára – méltatta dr. Németh Sándor, Bük polgármestere. A vasi kormánymegbízott és a kormányhivatal igazgatója üdvözletét is tolmácsolta a romanap résztvevőinek dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal vezetője.

A kis hercegből idézett: – Jól csak a szívével lát az ember, ez már-már elcsépelt szállóige, de itt, most megvalósul. Bepillantást kaphatunk egy másik kultúrába, testi és szellemi táplálékokon keresztül – mondta a hivatalvezető. – Van itt képzőművészet, zene, és roma ételek, azokat ne a dietetikusok ajánlásai között keressük, azok konkrétabbak – így fogalmazott Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. Szerinte például a pacalt csak a romák tudják igazán jól elkészíteni.

A szombati gasztronómiai kínálatban marhapörkölt, csülökpörkölt, babgulyás is szerepelt, mindenki kapott egy tállal, aki megváltotta a belépőjét.

– Magyarország, Vas megye és Bük büszke a roma kultúrára – összegezte Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. Méltatta Németh Tiborné munkáját – és külön megtapsolták a résztvevők a főszervezőt, Bük Város Roma Kisebbségi Önkormányzata elnökét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában