Marad munka augusztusra

2018.07.19. 11:30

Diákmunka: nyár elején mindig nagyobb a lelkesedés a fiatalok körében

Jó hírünk van azoknak a diákoknak, akik még a nyár hátralevő szakaszában szeretnének némi költőpénzhez jutni. Aki nem nagyon válogatós, akár augusztusban is talál magának diákmunkát.

Tersztyánszky Krisztina

Babós Andreas nyáron plakátolással keres zsebpénzt

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A Meló-Diák iskolaszövetkezet szervezésében ezekben a napokban mintegy négyszáz diák dolgozik, elsősorban szombathelyi munkahelyeken. Temesi György területi vezetőtől azt tudtuk meg, hogy már a múlté az a korszak, amikor a diákoknak sorba kellett állniuk a munkáért. A nyár elején mindig nagyobb a lelkesedés, aztán augusztusban már szinte alig akad jelentkező, pedig a nagy ipari üzemekben pont ekkor vannak a szabadságolások, és szükség lenne a dolgozók helyére beálló diákokra. A fagylaltárusító munka persze vajmi kevés, és csak néhány diákot foglalkoztatnak fürdőfelügyelőként, vagy hőségriadó esetén, vízosztásra. Viszont a multicégeknél, alkatrész-összeszerelésre, minőség-ellenőrzésre, csomagolásra biztos, hogy augusztusban is mindenkinek fognak tudni munkát adni. Méghozzá nem is rossz, 800–1000 forintos bruttó órabérért.

Babós Andreas nyáron plakátolással keres zsebpénzt
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Folyamatosan fogadnak még munkáltatói és munkavállalói jelentkezéseket a kormány által meghirdetett nyári diákmunkaprogramra is – tájékoztatott Harangozóné Vígh Ilona, a Vas Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője. Ebben a konstrukcióban június 18. és augusztus 31. között van lehetőség diákok támogatott foglalkoztatására. Az önkormányzatoknál elhelyezkedő nappali tagozatos diákok minibálbérét száz, míg az agrár- és vendéglátó-ipari vállalkozóknál elhelyezkedők bérét 75 százalékban téríti meg az állam a munkáltatónak. A július 8-i összesítés szerint 125 önkormányzati munkáltatónál 352 diák végzett munkát. Mezőgazdasági területen négy munkáltatónál öt, a vendéglátásban 14 munkáltatónál 20 fiatal foglalkoztatását igényelték. A megyében erre a célra rendelkezésre álló összeg az idén 65 millió forint, amelyből eddig 50,1 millió forintot használtak fel. A szombathelyi önkormányzat intézményeinél az adminisztratív, hivatali feladatok mellett dolgoznak fiatalok gyermekprogramok lebonyolításánál, moziban is. A séi önkormányzat a könyvtári állomány rendezésére, a táplánszentkereszti óvodai munkára, a hivatali szabadságolások alatt hasznosította a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában