nők a Szentírásban

2018.07.17. 07:00

Domonkos nővérek ötnapos találkozója volt Kőszegen

Tizenegy országból 84-en érkeztek a városba pénteken a domonkos szerzetesnővérek ötnapos közép-európai találkozójára.

Tóth Kata

Kőszeggel ismerkedtek a szerzetesnővérek Fotó: Németh Iván

2001-re nyúlik vissza a kezdeményezés, amelyben a cseh, a szlovák és a magyar domonkos nővérek határoztak jövőbeli együttműködésükről: a domonkos lelkiséghez kötődő tanulmányi műhelyt szerveztek Kőszegen külföldi előadókkal, a három közösség nővéreinek részvételével jöttek össze, tudtuk meg tegnap Deák Hedvigtől, az Árpád-házi Szent Margitról elnevezett Domonkos rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának főnöknőjétől, valamint Hernády Krisztina szervezőtől az Árpád-házi iskola dísztermében tartott előadások szünetében.

Kőszeggel ismerkedtek a szerzetesnővérek Fotó: Németh Iván

Mint mondták, azóta két-három évente váltott helyszíneken – Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban – jöttek össze, egyben kiszélesedtek a találkozók, hiszen egész Európának megnyitották a részvétel lehetőségét. Az idei a hetedik alkalom Kőszegen: tizenegy országból 15 nemzet képviselői érkeztek a városba a különböző kongregációkból. Norvégiából például lengyel és indiai nővérrel is találkozhatunk a vendégek között, de van iraki előadójuk is.

 

Az idei témájuk: nők a Szentírásban – ezzel kapcsolatban hangzottak és hangzanak el még kedden is angol nyelvű előadások, tartanak csoportbeszélgetéseket, ha szükséges, szinkrontolmácsot segítségül hívva. A Karib-szigetekről származó Marie Therese Clement, a domonkosnővér-közösségek nemzetközi szervezetének vezetője a szervezet működéséről beszélt; egy fülöp-szigeteki szerzetesnővér arról, hogyan működik közre a világban a domonkos rend az igazságosság előmozdításában. Szó volt a nőket is érintő emberkereskedelemről, valamint az iraki keresztények helyzetéről is. A közös imádságokon, szentmiséken és közös étkezéseken kívül pénteken kőszegi városnézésre, városházi látogatásra, vasárnap pedig pannonhalmi kirándulásra is jutott idejük a szerzetesnővéreknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában