örökség

2018.07.23. 21:41

Évszázados Batthyány-iratokkal gyarapodott a körmendi múzeum

Három páratlan jelentőségű irattal gyarapodott a városi múzeum. A 17. századi iratokat Bors Géza jánosházi gyűjtő ajánlotta fel az intézménynek.

Kozma Gábor

Fotó: Szendi Péter

Tovább bővült a körmendi Batthyány-gyűjtemény: Bors Géza jánosházi gyűjtő kereste meg a múzeumot azzal, hogy korábban vásárlás és csere révén birtokába kerültek az egykori Batthyány-levéltárból származó iratok, amelyeket most felajánlana a Batthyány örökséget őrző körmendi múzeumnak.

A dokumentumok vizsgálata során kiderült, hogy két levélről és egy oklevélről van szó, mindegyik a 17. században íródott. Az egyik levelet gróf Zrínyi Miklós írta magyar nyelven gróf Batthyány I. Ádámnak, a keltezés szerint Csáktornyán, 1648. április 11- én. A levélben Zrínyi egészségéről ír Batthyánynak, majd hozzáteszi, hogy a törökökről nem tud hírt írni. A másik levél gróf Esterházy Pál nevéhez köthető, aki levelét Forgács Zsigmond özvegyének, Batthyány Borbálának címezte Kismartonban 1675 karácsonyán. A harmadik dokumentum egy oklevél, amelyet gróf Batthyány I. Ádám magyar nyelven adott ki 1654 decemberében Trombitás Jánosnak, akinek másfél pusztahely nagyságú hodászi birtokát 200 forintért zálogosította el a főúr. A három irat a Batthyány levéltárból származik. Az archívum 1945. évi pusztulását követően hetvenhárom évvel kerültek vissza a kastélyba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában