Ana Soretits kezdeményezésére

2018.07.19. 11:30

Határtalan irodalmi felolvasás Zárányban – Horvátok, magyarok egyszerre éreznek

Ana Soretits burgenlandi horvát írónő kezdeményezésére határtalan irodalmi felolvasást tartottak az elmúlt vasárnap Zárányban (Zagersdorf).

VN

Előtérben Ana Soretits burgenlandi írónő és házigazda

Fotó: volksgruppen.at

Három országból, de egy nyelven zajlott a felolvasás, Szlovákiából és Magyarországról is érkeztek horvát nemzetiségű irodalmárok. Ana Soretits vendége volt dr. Horváth Sándor, a Savaria Múzeum osztályvezetője, irodalomtörténész, néprajzkutató, aki nar dai születésű, a gradistyei horvát kisebbség tagja. Szlovákiából, Pozsonyból érkezett a szintén horvát nemzetiségű Petar Tažky író.

Előtérben Ana Soretits burgenlandi írónő és házigazda
Fotó: volksgruppen.at

Zárányban és határában három helyszínen zajlott a rendezvény, mindenhol másmás témában. – Az első téma a saját környékünk bemutatása volt, de ez nem csupán a lakóhelyet jelentette, sokkal inkább annak leírását, hogyan élünk, mi jellemez bennünket, hogyan vagyunk, érzünk mi, magyarok és horvátok egyszerre. Én ezt versekkel próbáltam elmondani – mesélte Horváth Sándor. A második állomás jeles évfordulókhoz kapcsolódott, egyebek között az első világháborúhoz: több, családban fennmaradt, személyes történet is elhangzott. A harmadik helyszín, illetve téma a másik kultúrát érintette, hiszen a kisebbségben élők két vagy több kultúrában is egyszerre otthon vannak. – Nagy László Adjon az Isten című versét választottam ott, magyarul és gradistyei horvát fordításban is elmondtam – tette hozzá Horváth Sándor.

Horváth Sándor a felolvasáson
Fotó: volksgruppen.at

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában