Zarándoklat

2018.07.13. 07:30

Hatvan kőszegi gyalogolt Mariazellig a jubileumon

Június 30-án érkezett Mariazellbe a 25. kőszegi gyalogos zarándoklat hatvan résztvevője.

Tóth Kata

Közép-Európa egyik legjelentősebb kegyhelye. A bazilika kapujánál a kőszegi zarándokok Fotó: dr. Doroszlay László

 

Éltesebbek és fiatalok – mintegy hatvanan – gyalogoltak együtt Petkovits Sándor vezetésével a jubileumi zarándoklaton Kőszegről Közép-Európa egyik legjelentősebb Mária-kegyhelyére, Mariazellbe – többen közülük visszafelé is gyalog tették meg a 160 kilométeres utat. A Szent Imre-templomban szentmisén vett részt a népes csapat június 27-én reggel, azután indultak lelki vezetőjükkel, Németh Csaba káplánnal Mariazellbe, ahová 30-án kora este érkeztek, együtt a dr. Németh Norbert vezette szombathelyi csoporttal. A bazilikában a kegyoltárnál Norbert atya mondott magyar misét – megtelt a két társasággal a templom kegyoltár előtti része, összegezte a négynapos utat Petkovits Sándor. 38–40 kilométeres távokat tettek meg: a harmadik napon, amikor a Höllentalban (Pokol-völgy), a Schneeberg és a Rax közti mély szurdokvölgyben haladtak, teljesítették a legrövidebb, de legszebb harminc kilométert, a többi napon közelítették, vagy meghaladták a negyvenet. – Jó zarándokidőnk volt: a szokásos égi áldást megkaptuk már az első napon, az utolsó három kilométeren kapott el bennünket az eső. Másnap, csütörtökön vigasztalanul esett reggel, de ez bármikor előfordulhat, a régieknek nem szokatlan, sőt a meleg többet kivesz az emberből – mesélte a vezető, aki hatvanadszor járta végig a búcsújáróhelyig tartó utat. És ha már hatvan: Petkovics Sándor a hatvanévnyi különbséget tartja fontosnak megjegyezni, ami a legfiatalabb és a legidősebb zarándok között volt: 12 évesek voltak a legfiatalabb résztvevők, 72 a legidősebb.

Közép-Európa egyik legjelentősebb kegyhelye. A bazilika kapujánál a kőszegi zarándokok Fotó: dr. Doroszlay László

A 2. világháború után a magyar gyalogos zarándokcsoportok közül a kőszegi indult el először Mariazellbe 1994-ben, a megelőző évtizedben ausztriai horvátokhoz csatlakoztak be a horvát zarándoklatra minden év augusztusában. 1992-ben a horvát csoport már a régi úton, Kőszegről vágott neki a távnak. Mindig is voltak köztük magyar ajkúak, akikben megfogalmazódott az igény a magyar zarándokcsoportra, ami végül két évvel később szerveződött meg, beszélt történetükről a vezető. A zarándokkeresztjükön két évszám van: 1699, akkoriból van írásos emlék, hogy a kőszegiek zarándokoltak Mariazellbe, 1994 a másik: akkor indult újra a gyalogos zarándoklat Kőszegről. Petkovits Sándor horvát nemzetiségű, a horvátokkal kezdett zarándokolni, először évente kétszer, majd mióta pünkösdkor gyermekzarándoklatokat is vezet, évente háromszor. Azt mondja, mindegyik út másért kedves. Mindenesetre, örül a fiataloknak: megmarad a folytonosság, úgy tűnik, van utánpótlás a jövőre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában