Lelkes fiatal meteorológiai észlelők

2018.07.20. 07:00

Hőmérőház került a szombathelyi meteorológiai állomásra

Fehér, fából készült doboz került a modern műszerek mellé a szombathelyi meteorológiai állomásra. Lelkes fiatal meteorológiai észlelők bővítették ezzel az eszközparkot.

Bakos Ágnes

Pétervári Tibor észlelő a hőmérőház műszereit mutatja

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Az új mérőegység szabályos: lamellás, átjárja a levegő, két méter magasan van. – Maximum- és minimumhőmérő is van benne, s a hagyományos hőmérőpár, vagyis ki lehet számítani a páranyomást, ehhez megvan még a táblázatom – mutatta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgált szombathelyi észlelője.

Pétervári Tibor észlelő a hőmérőház műszereit mutatja
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A rendszer régi, hagyományos, bemutatóra való, nem kompatibilis az automatával. A fából készült kis épület körül lézeres, internetkapcsolattal felszerelt egységek adnak percenként tájékoztatást a szombathelyi időjárásról – vagyis nem lett modernebb az eszközpark, viszont látványosabb és tanulságos az érdeklődőknek. Soproni amatőr meteo rológiai észlelők állították fel a szombathelyi állomáson. Ők maguk festették: fontos, hogy hófehér legyen, visszaverje a napfényt, kevésbé melegszik át. – Ahol megszűnik egy hagyományos állomás, onnan raktárba kerülnek a régi műszerek. Ez Budapesten volt, aztán Sopronban, onnan hoztuk – mesélte a szombathelyi észlelő. Már csak az utolsó simítások vannak hátra: egy-két léc hiányzik a házról, kerül még bele termohidrográf, lépcső lesz előtte, hogy kényelmesen leolvashatók legyenek az adatok. Végül pedig egy sárga szalag jelzi majd, hogy nem aktív eszközről van szó, hanem egy bemutatódarabbal gazdagodott a szombathelyi állomás.

Kiss Márton, Pétervári Tibor, Kiss Enikő, Prunner Máté, Kőhidy Márton, Gede Péter, és a legifjabb, Gede Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában