felhívást tettek közzé

2018.07.17. 14:00

Kapacitáshiány miatt csak a saját zöldfelületeit gondozza Vasvár

Az önkormányzat a napokban felhívást tett közzé. A városszépítéshez a helyiek együttműködését kérik.

Pogács Mónika

Koltai István és Kovács Zoltán a zöldfelületek karbantartását végzik Fotó: Pogács Mónika/ VN

– Mindenki szeret szép környezetben élni, elvárás a gondozott városkép az itt élők részéről és a Vasvárra vendégként érkezőktől egyaránt – kezdte a felhívás indoklásaként Tóth Balázs polgármester.

Azzal folytatta: Az utóbbi hetek esős időszakainak következményeként gyorsabban nőtt a zöld növényzet, az eső ugyanakkor a kinti munkával tölthető időt korlátozta a közmunkások számára. A zöldfelületek gondozása emiatt nagyobb feladatot rótt a karbantartókra. Az önkormányzat eddig saját területén kívül jóval több helyen vágta le a füvet. – Ez egy kialakult szokás, amelyen most változtatnunk kell. Korábban volt kapacitás nagyobb területek karbantartására, függetlenül attól, hogy az önkormányzati tulajdon volt-e vagy sem. Most változtatni kell a kialakult gyakorlaton – jelentette ki a városvezető. Az okok között sorolta Tóth Balázs, hogy az önkormányzat számára is megnövekedett az ingatlanok vásárlása miatti saját tulajdonú, karbantartandó zöldfelület. De a kapacitáshiány legnagyobb oka, hogy míg régen akár harminc közmunkás is tudta végezni a város zöldfelületeinek gondozását, addig most számuk tíz alá csökkent. Az öt-hat fűkaszás munkáját három-négy nő segíti. A közterületek karbantartására idén először külső erőforrást, vállalkozókat is be kellett vonni.

Koltai István és Kovács Zoltán a zöldfelületek karbantartását végzik Fotó: Pogács Mónika/ VN

– Egyszerűen csak be kell tartani a jogszabályt, ami pontosan meghatározza, mi az önkormányzat és mi az ingatlantulajdonos feladata. Ami eddig működött, tovább már nem működhet.

Változik a világ – hangsúlyozta Tóth Balázs. Elmondta: több képviselő is jelezte már korábban is a problémát, hogy ha egyes utcákban nyírják a közmunkások a füvet, a többiben miért nem. – Ha mindenhol nem tudjuk karbantartani a zöldfelületet, akkor ezentúl csak ott fogjuk, ahol a mi a feladatunk. Az ingatlantulajdonosok maguk felelnek a házaik előtti parkrendezésért. Ez így lesz igazságos mindenki számára – magyarázta a polgármester. Hozzátette: aki háztulajdonosként a kertjében, udvarán nyírja a füvet, annak a portája előtti tíz-húsz négyzetméteres rész sem okozhat nehézséget. Jogszabály is kötelezi erre a házak tulajdonosait. – Közös érdek, hogy szépen nézzen ki a város – mondta Tóth Balázs.

A kormányzati céloknak megfelelően csökken a közmunkában foglalkoztathatók aránya Vasváron is. Nagy szükség van a munkájukra. Ők tartják rendben a várost, de számos más feladatuk is van. Létszámuk csökkenése érinti a parkgondozást is. Az önkormányzati terület nem kicsi: a temetők, a játszóterek, a közparkok, a városba bevezető utak, a városvédő gát is ide tartozik. A zöldfelületek gondozásához szükséges eszközparkot szintén a közmunka program segítségével fejlesztette Vasvár. Kézi eszközök, motoros fűkasza, önjáró fűnyíró, fűnyíró kis traktor is rendelkezésre áll. – Egyik feladat hozza magával a másikat, de fokozatosan egymásra építve ezeket, megoldjuk a problémákat. Intézményesített városkarbantartási cégben továbbra sem gondolkodunk, de a vállalkozókkal való együttműködésben igen. Lehet, az önkormányzat által alapított városfejlesztő nonprofit kft.-t is megbízzuk városkarbantartással kapcsolatos feladatokkal – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában