fontos az odafigyelés

2018.07.17. 10:00

Kilenc nap alatt válhatunk hivatalosan vízimentőkké

A nyár a strandolás időszaka, de a vízparton is fontos az odafigyelés. Vasban két helyen képeznek vízimentőket.

Lakosi Gabriella

Gaál Bence mentőmellénnyel is fel van szerelkezve

Forrás: Nagy Jácint/ VN

Nem csak a napégés jelenthet veszélyt, gyakoriak a vízibalesetek is. Tar Mihálytól, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának kommunikációs vezetőjétől megtudtuk: egyegy szezonban több ezer ilyen esetben intézkednek, de szinte mindig az emberi felelőtlenség áll a balesetek, halálesetek hátterében. Egy kis odafi gyeléssel biztonsággal élvezhetjük a nyári vízpartot. A jogszabályok előírják, hogy minden strand területén lennie kell vízimentőnek vagy úszómesternek. Az ugyanakkor nincs meghatározva, mi kell ahhoz, hogy valaki életeket menthessen, így például nem kötelező a vizsga vagy engedély ehhez a munkakörhöz.

Gaál Bence mentőmellénnyel is fel van szerelkezve
Fotó: Nagy Jácint/ VN

Tar Mihály elmondta: náluk viszont egy kilencnapos képzésen kell részt vennie annak, aki hivatalosan is viselni szeretné ezt a titulust. Ehhez előnyt jelent a „vizes múlt”, a legkönnyebb helyzetben a vízilabdázók vannak a képzésen. Megtudtuk, hogy ennek ellenére a jelentkezésnél csak stabil úszótudás a feltétel. A képzés végén vizsgázniuk is kell a tanulóknak, így aztán a kiképzett és felkészült vízimentőket delegálják azokra a strandokra, fürdőkre, ahol ezt igénylik. Országosan több mint 70 helyen vannak jelen, megyénkben viszont csak két bükfürdői helyszín szerepel az általuk védett strandok listáján. A környéken is több természetes tóban engedélyezett a fürdés, ilyen a gersekaráti vagy a szajki strand is. Utóbbi helyen például nyitvatartási időben mindig jelen van a vízi mentő. Ott csónakkal és mentőmellénnyel is fel vannak szerelkezve, hogy biztosíthassák a kikapcsolódók nyugalmát. Cséve Károlytól megtudtuk, szerencsére ezeket szinte sosem kell alkalmazni. Az ott fürdőzők mindig odafi gyelnek egymásra, így már évek óta nem volt szükség beavatkozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában