fiataloknak

2018.07.09. 14:00

Legyél hős! a mentőknél – Önkénteseket várnak, ingyenes képzést adnak

Új kezdeményezés a februárban meghirdetett Legyél hős! az Országos Mentőszolgálatnál.

Tóth Kata

Gadó Gábor Imre elhivatott mentőtechnikus, a mentőszolgálatnál találta meg a hivatását Fotó: Unger TAmás / VN

A fiatalokat célzó, országos lefedettségű program összesen 150 18 és 22 év közötti fiatalnak ad lehetőséget, hogy belelásson Magyarország legnagyobb egészségügyi szervezetének mindennapjaiba. Az egészségügyi területet népszerűsíti a projekt, egyben erősíti a tudatos pályaválasztást: azokat célozza meg, akik befejezték a középiskolai tanulmányaikat, nincs hallgatói, tanulói jogviszonyuk, munkaviszonyuk, és kiforrott pályaválasztási terveik sincsenek, de érdeklődnek az egészségügy karrierlehetőségei iránt. Már zajlik a toborzás a regionális és megyei mentőszervezetek területén, amelyet a mentőszolgálat főigazgatósága koordinál. Az eddigi tapasztalatokról tőlük érdeklődtünk:

Gadó Gábor Imre elhivatott mentőtechnikus, a mentőszolgálatnál találta meg a hivatását Fotó: Unger TAmás / VN

A projekt állami és európai uniós támogatással valósul meg. Minden megyében, Vasban is elkezdődött a toborzás, igaz, ahhoz kapcsolódó rendezvény még nem volt, de nyáron több is várható – a Joskar-Ola Napokon és a Savaria Karneválon például, tudtuk meg Sziki Zoltántól, a projekt szakmai vezetőjétől. Szombathelyen is indul majd ősszel csoport, ide is várják tehát az fiatalokat, akik a toborzas.mentok.hu honlapon részletes útmutatót kapnak, és jelentkezhetnek is a programra.

Minden fontos rendezvényen jelen lesznek mentorok és tanítványok

A projektvezető elárulta, külső cég segíti a toborzásukat, de minden rendezvényen jelen lesznek a mentőszolgálat szakemberei, akik mentorként segítik majd a jelentkezőket a féléves önkéntes tevékenység során. Mentőjárművek is lesznek az egyes helyszíneken: aki kíváncsi, az a gyakorlatban is megismerheti a kivonuló mentők körülményeit, eszközeit.

Sziki Zoltán elmondta: a féléves önkéntes tevékenység a 18–22 év közötti fiatalok pályaválasztást segíti. Minél szélesebb körben szeretnék megismertetni a munkájukat, támogatva a pályaorientációt, és a már motivált fiatalokat arra biztatni, hogy az egészségügyi pályán, azon belül a mentőszolgálatnál vállaljanak majd munkát.

Sokrétű oktatás

A program hat hónapjában az önkéntesek mentőápolói ismereteket sajátítanak el, német vagy angol nyelvi órákon vesznek részt, és különböző munkafolyamatokba is bekapcsolódnak szakmai felügyelet mellett. Nemcsak önkéntes tevékeny végzéséről van tehát szó, amit legalább havi nyolcvan órában vállalnak a jelentkezők, hanem képzést is kapnak térítésmentesen: elkezdik a gyakorló mentőápoló tanfolyamot, szinten tartó nyelvi képzésük is lesz 90 órában. A heti rend úgy áll majd össze: egy nap elméletet egy nap gyakorlat és fél nap nyelvtanfolyam követ. A maradék két és fél nap lesz az önkéntes munkáé, megismerve annak teljes palettáját az adminisztrációs és irodai, az oktatói tevékenységtől a mentésirányításon át a kivonuló mentőmunkáig mindenbe belekóstolhatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában