Több éves munka

2018.07.31. 11:00

Medvetalpat irtanak Vépen – Veszélyes a növény

Veszélyes jövevény, a kaukázusi medvetalp visszaszorításán dolgoznak Vépen, tájékoztatott az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága.

Elszárították Vépen a medvetalpat Fotó: ŐNP, Fera Gábor

A kaukázusi medvetalp a Nyugat-Kaukázusból származik, óriási, akár öt méter magasra is megnő az évelő növény. Dekoratív dísznövényként került az európai botanikus kertekbe, még az 1980-as években. Veszélyes: a növény nedve súlyos bőrgyulladást okozhat.

Magyarországon elsősorban patakok, folyók, utak mentén találhatóak kivadult állományai. A május végén, majd június elején végzett felmérések alkalmával mérték fel egy vépi állományt, és azonnal megkezdték a felszámolását – közölte Fera Gábor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság zoológusa.

Kaukázusi medvetalp Fotó: magyarmezőgazdaság.hu
Elszárították Vépen a medvetalpat Fotó: ŐNP, Fera Gábor
Az érintett terület a nemzeti park térképén Fotó: ŐNP, Fera Gábor

Vép belterületén van a veszélyes jövevény állománya.

Először vegyszerrel kezelték – már száradni kezdett a növény, de lesz még vele munka. Több éven át kell még irtani: gyomirtóval és mechanikai módszerrel, vagyis kivágással azért, hogy az érintett területeken fel tudják számolni a teljes állományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában