Ne vigyünk haza bombát a táskában

2018.07.18. 11:30

Még 70 év után is robbanhatnak a háborús lőszerek, tűzszerészek hatástalanítják őket

Bombát talált egy fiatal amerikai turistanő Bécsben, a táskájába tette és úgy gondolta, hogy hazaviszi, de fennakadt a reptéri ellenőrzésen, azonnal riasztották a tűzszerészeket. Mi a hazai protokoll, ha valaki talál egy világháborús bombát vagy gránátot, vagy bármilyen lövedéket? Mit kell tennünk? Hova fordulhatunk? Hol szerzik be ezeket a gyűjtők?

Merklin Tímea

Hideg István első világháborús gránátot mutat

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A bécsi esetben egy besült lőszerről volt szó, egy 75 milliméteres harckocsitöltényről, de biztonsági okokból negyedórára lezárták miatta a repteret. Vas megyében is vannak második világháborús maradványok, előfordulhat, hogy még mindig ilyesmibe botlik valaki.

Hideg István első világháborús gránátot mutat
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Miért ne tegyük a táskánkba és miért ne vigyük haza, ha egy világháborús bombát vagy gránátot vagy bármilyen lövedéket találunk? Milyen veszélyei vannak? Mi a teendő? Kihez lehet fordulni? Elég szólni vagy a helyszínen is kell maradni, amíg megérkeznek a tűzszerészek? Ha Vas megyében van probléma, honnan jönnek, kik jönnek? – ezeket kérdeztük a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályától, ahonnan a következő tájékoztatást kaptuk.

Sok minden maradt a földben, sokan gyűjtik, keresik

Aki elhagyott robbanótestet, vagy annak látszó tárgyat talál, illetve ilyen tárgy hollétéről tudomást szerez, köteles azt haladéktalanul bejelenteni, lehetőség szerint a megtalálási helyet megjelölve, majd értesítenie kell a területileg illetékes rendőrséget, vagy a település jegyzőjét. Figyelem: A robbanótestet tilos megfogni, arrébb vinni, ha azonban valaki mégis kézbe vesz egy ilyen szerkezeteket, akkor óvatos mozdulattal tegye viszsza azt a földre.

 

A protokoll szerint az önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőrség ellenőrzi a bejelentés valódiságát, megjelöli a feltételezett robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló fi gyelmeztető jelzést, bejelentést tesz a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére. A megtalált robbanótesteket minden esetben a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hatástalanítja és semmisíti meg a 142/1999. kormányrendelet alapján, közszolgálati tevékenység keretében. Feladataikat folyamatos tűzszerész ügyelettel és ügyeletes tűzszerész alegységgel látják el, szükség esetén alkalmi tűzszerész kötelékeket, járőröket is bevonnak. Mivel sokan gyűjtenek háborús relikviákat, és nem feltétlenül a falvakat járják, hogy mit fordított ki a munkagép a földből, hanem az interneten keresnek, mi is körülnéztünk, mi kapható online, mennyiért árusítják a „talált tárgyakat”. Egy második világháborús bomba már háromezer forintért kapható, állapotánál ez a megjegyzés olvasható: „használt”.

A gyűjtők az interneten bármihez hozzáférnek

Az első világháborús lövegből készített vázák ára a liciten 11-12 ezer forintnál kezdődik, a határt az érdeklődés szabja meg. A lövegváza pár induló ára: 40 ezer forint. Tudunk venni mindezeken kívül hatástalanított fegyvereket, a hatástalanítást papírral igazolják. 10 ezer forint egy ritkább fajta első világháborús gránáttest. Egy nagyon ritka első modell 1913-ból (vagyis az első világháború előestéjéről) 22 ezer forint. Szombathelyen egy magángyűjtőnél is internetes aukción vásárolt gránátot találunk. A Rumi úti Matróz Múzeumban Hideg István egy első világháborús kézigránátot mutat, amely lényegében már csak egy darab vas, sem lőpor nincs benne, sem időzítő nincs rajta. A világháborús lövedékekről szólva – hogy sok minden maradt hosszú évtizedekig a földben – elmeséli: hallott olyat is, hogy bombával kalapálták a kaszát évekig, és a családjában olyanról is tudnak, akinek a földjén van valami lőszerhüvelyféle, nem nyúlnak hozzá, körbeszántják, körbedolgozzák. A szombathelyi múzeumban egyéb háborús emlékek is találhatók: puskalőszerek lőpor nélkül, löveghüvely, amit egy barát hozott, hogy jó lesz esernyőtartónak. Olyan nehéztüzérségi löveghüvelyek is vannak, amelyeket egykor golyókkal raktak tele. Hideg Istvánnak mindezen felül vannak hatástalanított háborús fegyverei is, természetesen a megfelelő papírokkal. Ez pedig nagyon fontos. A gyűjtők az interneten bármihez hozzáférnek, ha türelmesen kivárják, amíg az áhított darab egy hirdetőtől megjelenik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában