Szabálysértések, dokumentálva

2018.07.15. 17:00

Mi a következménye, ha közzéteszünk egy tilosban parkoló autót?

Egyre több olyan felvételt lehet látni az interneten, amelyek valamilyen szabálysértést örökítenek meg. De milyen következményekkel?

Lakosi Gabriella

A privát fotók akár bizonyítékként is szolgálhatnak Illusztráció: Unger Tamás

A leggyakrabban gyorshajtókat vagy tilosban parkolókat fényképeznek, videóznak a felhasználók. Egyre elterjedtebbek az autókban a fedélzeti kamerák, hiszen már megfizethető áron hozzá lehet jutni az alapmodellekhez, segítségükkel akár egy vitás közlekedési helyzet is könnyen tisztázható. Ezenkívül már szinte mindenki zsebében ott lapul az okostelefon, amivel bárhol képeket lehet készíteni. Így nem csoda, hogy egyre több olyan fotót, videót lehet látni a közösségi oldalakon, ahol éppen szabálytalanul parkoló, közlekedő sofőröket örökítenek meg a feltöltők. Ezek alá sokszor érkeznek olyan kommentek, amelyek cselekvésre buzdítják az illetékes szerveket, ráadásul sokszor még a rendszám is jól kivehető.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot felkeresve arra voltunk kíváncsiak, a rendőrség számára bizonyító erejű dokumentumnak számít-e, ha valaki gyorshajtásról, tilos helyen parkolásról vagy bármilyen egyéb szabálytalanságról képet közöl, videót tesz fel a közösségi oldalak egyikére.

A privát fotók akár bizonyítékként is szolgálhatnak Illusztráció: Unger Tamás

– Az interneten ugyan következmény nélkül megoszthatók az ilyen bejegyzések, de csak akkor, ha azok személyiségi jogokat nem sértenek – mondta el Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az adatvédelmi szabályok betartása törvényi előírás: „Személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy ha azt törvény, vagy – törvény felhatalmazása alapján, a helyi önkormányzat rendelete elrendeli.” Személyes adat pedig – a törvényi megfogalmazás szerint a következő: „Bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés.” Így tehát akár a rendszámot is személyes adatnak tekinthetjük. Ebből kiindulva jobban járunk, ha az ilyen képeken kitakarjuk azt, mielőtt megosztjuk a nyilvánossággal – és csak a rendőrségnek juttatjuk el (ha ilyen szándékunk van) az eredeti felvételeket.

A közösségi portálok tartalmát ugyanis külön ezzel az indokkal nem követi a rendőrség. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ugyanakkor minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket, ha tudomásukra jut a szabálysértés. Ilyenkor természetesen kivizsgálják az ügyet, és azután mérlegelik, hogy egy fotó és/vagy videó az adott ügyben bizonyítékként felhasználható-e vagy sem. Az ilyen felvételek önmagukban eljárás lefolytatására nem minden esetben alkalmasak. Alapvető kritérium, hogy az elkövetés helyszíne, időpontja egyértelműen megállapítható legyen. Az elkövetők felelősségrevonása és a bűncselekmények megelőzése érdekében szükséges, hogy az eset ne kerülje el a rendőrség figyelmét. Azt kérik mindenkitől, ha szabálysértésre, bűncselekményre utaló körülményt észlel, hívja a 107-es vagy 112-es központi segélyhívót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában