Szépítők

2018.07.13. 08:30

Városok és falvak örökségéről tanácskoztak Szombathelyen

Tegnaptól három napon át a vasi megyeszékhely ad otthont a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) 37. országos találkozójának.

Tóth Kata

A találkozó résztvevői Szombathely belvárosát Orbán Róbert vezetésével tekintették meg Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

A találkozóra és szakmai konferenciára csaknem kétszáz résztvevő érkezett, az ország számos településén működő szépítő egyesületektől, Debrecentől Gödöllőn, Pápán át Várpalotáig. A megnyitóval kapcsolatban Ráday Mihály, a Hungaria Nostra elnöke elmondta:

– Szombathelyre mindanynyian szívesen jövünk, hiszen 1980-ban az itteni szépítő egyesület hívta össze az első ilyen találkozót. Azóta rendszeressé váltak ezek az alkalmak, három év múlva létrejött az országos szervezet. A kilencvenes évek közepétől tagjai vagyunk az Europa Nostrának, akkor vettük fel a Hungaria Nostra nevet.

A találkozó résztvevői Szombathely belvárosát Orbán Róbert vezetésével
tekintették meg Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

Hozzátette: a civil szervezeteknek világszerte fontos szerepük van abban, hogy az elődök által létrehozott épített értékek felett őrködjenek. Magyarország számos kisebb és nagyobb településén, illetve Budapest kerületeiben is dolgoznak egyesületek ezért a célért. Az egyes önkormányzatok, döntéshozó testületek más-más mértékben engedik közel magukhoz a civil szervezeteket, szükségesek az összeütközések, hogy a másik véleményét is meghallgatva végül jó döntés születhessen. A tegnapi kötetlen eszmecsere témája elsősorban a fi atalítás volt, hiszen a nagy lándzsavivők közül többen már nincsenek köztünk, és hiányukban a mozgalom lendülete lelassulhat. A résztvevők az ünnepélyes megnyitó után megismerkedtek a Szombathelyi Szépítő Egyesület történetét feldolgozó kötettel.

– Szeretjük az országos találkozókat, sok ismerőssel lehet találkozni, akivel korábban együtt dolgoztunk. Az ember erőt, inspirációt kap a többiek példájából – mondta Tanai Károlyné, a harminc éves sümegi szépítő egyesület örökös tiszteletbeli elnöke. A hódmezővásárhelyi Széphegyi László, a Hungaria Nostra alelnöke, műemlékvédelmi szakmérnök arra hívta fel a fi gyelmet, mennyivel könnyebb dolguk van ott az örökségvédőknek, ahol van főállású városi főépítész. A még csak huszonéves Pinczés Mariann a nyári ifjúsági táborok szerepét hangsúlyozta az utánpótlás-nevelésben. Az évente más-más helyszínen tartott táborok szélesítik a fi atalok látókörét, sok értékkel megismerkednek.

A konferencián ma előadások lesznek a sportházban. Egyebek közt Vas megyéről, Savariáról, a Szent Márton-kultuszról hallhatnak a résztvevők. Délután három szekcióban folytatódik a tanácskozás, majd este a Tóvendéglőben polgármesteri fogadáson adják át az idei Podmaniczky-díjakat. Ott veszi át a vándorbotot a jövő évi házigazda, Debrecen szépítő egyesülete és városvezetése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában