Bajánsenye mellett

2018.07.17. 19:58

Zene és vihar a Fatemplom Fesztiválon

Kicsi, de igényes: így jellemezhetnénk a magyarföldi Fatemplom Fesztivált. A Bajánsenye melletti, de már zalai település rendezvényét idén megszaggatták a viharok.

Kozma Gábor

Kaláka – még napsütésben

Fotós: Kozma Gábor

A fesztivál első napján még minden az eredeti tervek szerint ment, a Csík zenekar osztatlan sikert aratott több száz néző előtt. A Rátóti Zoltán színművész és Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapítója által elindított templomépítés, majd művészeti rendezvény mára jelentős eseménnyé lett.

Kaláka – még napsütésben
Fotó: Kozma Gábor

A második napon azonban megérkeztek a viharok, jégeső és szélvihar söpört át a tájon. Az ítéletidő előtt nem sokkal országosan is páratlan kiállítás nyílt a fatemplomban. Olasz Ferenc fotóművész és fi lmrendező a veleméri templom freskóiról készített fotóit osztotta meg a közönséggel. Rendkívül hosszú expozíciókkal elérte, hogy a freskók apró részletei is láthatók legyenek. Ez nem lehetséges az általában homályos templomi fényviszonyok közepette. Ezt emelte ki megnyitójában Rátóti Zoltán főszervező, a falu korábbi polgármestere. – Előző nap, amikor a képek a falra kerültek, zene szólt a templomban és világítottak a csillagok. Aztán felrobbant a csend. Megrendítő volt. Kellett hozzá egy olyan mester, mint Olasz Ferenc, aki képes volt képbe önteni az évszázadokig csendben lévő freskók üzenetét – hallottuk. A megnyitó után lépett volna fel a Vujicsics együttes és Szörényi Levente, de egy újabb felhőszakadás tönkretette a programot. A legendás rockzenész kárpótlásul mindenféle zenei kíséret nélkül elénekelt egy dalt a közönségnek, hangos ováció közepette. Ha teheti, jövőre ismét eljön és énekel. Hasonlóan nyilatkozott Palya Bea énekesnő is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában