ötvenötödik tűzijáték

2018.08.13. 14:00

A jubileumok éve az idei a Körmendi Napokon

Streetball fesztivállal indult a több mint egyhetes rendezvénysorozat a Szabadság téren, majd főzőversennyel és gasztronómiai elemekkel folytatódott a program a Batthyány-kastély oldalkertjében.

Markó Petra

Verseghy Ferenc kiállítását Szabó Zoltán etnográfus nyitotta meg

Fotó: Jámbori Tamás

– Idén lesz az ötvenötödik tűzijáték a Rába-parton Szent István vigíliáján, huszonö tödször küzdöttek meg a csapatok egymással a Streetballon és éppen tizenötéve annak, hogy az augusztus közepi idő szakot Körmendi Napok névvel illetjük

– emelte ki Bebes István, Körmend polgármestere. Ennek megünneplésére az augusztus 11. és 20. közötti időszakban a korábbi évekhez hasonlóan sokszínű programmal készült a város. A kultúra, a hagyományaink iránti tisztelet, a könnyűzene, a gasztronómia és a tömegsport mind megjelenik valamilyen formában. A városvezető hozzátette: a Körmendi Napok azonban nem csak erről szól, nem pusztán események jól megszervezett és egymáshoz igazított láncolata. – Nekünk, körmendieknek ennél sokkal többet jelent. Ezek azok a napok, amikor újra együtt lehetünk barátainkkal, ismerőseinkkel, és együtt újra megélhetjük a közösséghez való tartozás semmihez nem hasonlítható érzését. Kiszakadva a dolgos és sokszor szürke hétköznapokból újra megértjük, hogy miről szól, és mit jelent körmendinek lenni.

Verseghy Ferenc kiállítását Szabó Zoltán etnográfus nyitotta meg
Fotó: Jámbori Tamás

A nyitónapon két időszaki kiállítás is nyílt a településen. A helyi múzeum első emeleti folyosóján olyan dokumentumokat, relikviákat tártak a nyilvánosság elé, amelyek az idő homályába vesző eseményeket próbálják meg felidézni, egyebek között korabeli írások, plakátok, fényképek segítségével. Nevezetesen abba a korba hívnak időutazásra – az ’50-es, ’60-as, ’70-es, ’80-as évekre – amikor a kultúra fellegvára volt a Batthyány-kastély épülete. A Városi Kiállítóteremben Verseghy Ferenc népi iparművész munkáiból nyílt aztán tárlat. Ennek az az érdekessége, hogy azért került Körmendre, mert a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya és a Körmendi Kulturális Központ Múzeum és Könyvtár jó kapcsolatot ápol. Kétévente közösen szervezik meg az országos fazekas pályázatot és kiállítást, ahol a tolnai fazekas 2017-ben Körmend város különdíját kapta. A választás emellett azért is az ő munkáira esett, mert az általa megújított habán kerámiák egykori készítőit a 16–17. században, a Batthyányiak is befogadták egy vallási üldözés során, így a körmendi vonatkozás sem elhanyagolható. Az elismerés pedig bemutatkozási lehetőséggel is járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában