Sokan gyűltek össze

2018.08.14. 12:00

A ravatalozót is felavatták a molnaszecsődi falunapon

Szombaton rendezték meg az idei falunapot Molnaszecsődön. Az adósságkonszolidációs pénzből felújított ravatalozót is felavatták a temetőben. Beszédet mondott V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő.

Lakosi Gabriella

Fölavatták az új ravatalozót. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Szombathelyi Tamás polgármester

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A ravatalozót református lelkész és katolikus plébános is megáldotta. Sokan gyűltek össze délelőtt, hogy részt vegyenek az eseményen. V. Németh Zsolt beszédében elmondta: Molnaszecsőd olyan falu, ahol mindennek helye van. Helye és ideje van a vidámságnak – és most már méltó helye van a gyásznak is. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: vannak érzések, amelyekben el kell időzni, ilyen a gyász is, ez fontos ahhoz, hogy egész maradhasson a lélek. Idézett egy régi mondást, miszerint: „Nézd meg a temetőt, és megtudod, hogy milyen emberek lakják a települést.” Hangsúlyozta: a molnaszecsődiek büszkék lehetnek, hiszen a falu rendben tartott látképébe már a temető is illeszkedik. Ez egy olyan hely, amely nem csak eltemet, eltakar, hanem felszínen is tartja az emlékeket – tette hozzá.

Fölavatták az új ravatalozót. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Szombathelyi Tamás polgármester
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Szombathelyi Tamás polgármester pedig arról beszélt, hogy az átadott ravatalozó a község arculatát is meghatározza, hiszen ezt látja először az, aki Szombathely felől érkezik – és ezt látja utoljára, aki arrafelé távozik. A polgármester fontosnak tartja, hogy fi zikálisan is hagyjon maga után valamit a közösség. Mint mondta: ez a falunap nemcsak a vidámságról, hanem a „nyomot hagyásról” is szólt. Utalt arra: sok küzdelem és munka van abban, hogy ez a fejlesztés végül megvalósulhatott. Hosszú út áll mögöttük, területrendezési problémákkal is szembe kellett nézniük, hiszen a telek, amelyen a ravatalozó áll, két külön helyrajzi számon volt, különböző tulajdonosoknál. Komoly összefogás eredményeként végül sikerült megoldani a problémákat, és ha nehezen is, de beszerezték az építési engedélyeket. A polgármester beszélt arról is, hogy a fejlesztések tovább folytatódnak: az idén járdafelújítást terveznek a településen, a parkolóba pedig napelemes kandelábereket telepítenek. Folyamatosan fejlődik a település, ezért pedig köszönetet mondott az összetartó közösségnek. Azt mondta, ez a falunap is pontosan ezt – az összetartást, a közösség erejét – jelképezni.

Az átadó és a szalagvágás után a programok a közösségi téren folytatódtak a Rába partján, ahol sok más mellett cigányzenével kísért ebéddel várták a helyieket. A falunapon megtartották a falu pogácsája versenyt, volt aztán a kulturális kínálatban hastánc, rock and roll show; voltak sportos programok: gyerekfoci, hetesrúgó verseny, interaktív erőemelő bemutató, megválasztották a falu legerősebb emberét. A kicsik is folyamatosan találtak programot, volt batikolás, kosárkészítés, kézműveskedés, ugrálóvár; a családokat versenyfeladatok várták. A bátrabbak pedig kipróbálhatták a célba lövést – vagy akár kenuba is ülhettek a Rábán. A napot tűzijáték és tábortűz zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában