Folyamatos fejlesztések

2018.08.09. 14:00

A start előtt áll a Sportliget és az északi ipari terület átalakítása is

A vasi megyeszékhelyen folyamatosan fejlesztések zajlanak. Illés Károly alpolgármestert kérdeztük, hogy milyen korszerűsítések valósultak meg és milyenek várhatók a közeljövőben.

VN

Illés Károly kiemelte, hogy a teljes, 17 milliárd forintos TOP-forrást a ciklus folyamán mind fel tudja majd használni a város

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– A fejlesztéseket három nagy csoportba lehet sorolni: önkormányzati, európai uniós és kormányzati (például Modern Városok Program) támogatásból megvalósulók – kezdte Illés Károly alpolgármester. Az EU-s támogatásból egyebek között megvalósult már a Százszorszép, a Weöres Sándor, a Pipitér valamint a Mocorgó Óvoda felújítása. A Gazdag Erzsi, a Vadvirág Óvoda modernizálása éppen folyamatban van, a Mesevár, a Benczúr Gyula és a Szivárvány Óvoda átalakításánál a közbeszerzés kiírása zajlik. A bölcsődefejlesztések tekintetében a Bokréta, a Kuckó és a Csodaország bölcsiknél szintén a közbeszerzésnél tartanak. Több intézményt energetikailag is korszerűsítenek: a Hétszínvirág, a Micimackó, a Margaréta ovit, a Neumann János Általános Iskolát és az Agora Kulturális Központot. Utóbbiakról elmondható, hogy 60-70 százalékos készültségben vannak jelenleg, tehát a tervek szerint még idén elkészülnek. A szociális alapszolgáltatások fejlesztése projekt eszközbeszerzést takar, amelyben a Barátság utca 22-es szám alatti idősek klubját támogatták. A szociális városrehabilitáció második ütemében huszonöt szociális bérlakás, a Nárai út 1., a Szalézi tér sétány, a Szigligeti utca, a Tóth István park újul meg, a Brenner János utcai buszöblöt pedig már kialakították. Az Óperint városrészt érintő komplex szoftprogramok is ide tartoznak. Illés Károly hangsúlyozta: a Miniszterelnökség Közbeszerzésekért Felelős Főosztálya (KFF) bírálja el, kontrollálja a projekteket, amint ott zöld utat kap egy fejlesztés, indulhat a munka. Útfelújítás is tartozik ide több mint 900 millió forintos segítséggel: a Dózsa György, a Jókai, az Újvilág, az Ernuszt Kelemen, a Márton Áron, a Vépi út és a Sugár út fejlesztése valósul meg. Nagyobb projekt a Sárdi-ér úti terület átalakítása, amely már készül mintegy 600 millió forintos forrás bevonásával, oda költözik majd később több önkormányzati cég, egyebek között a Szova és a Szomhull. Szintén nagyobb hangsúlyt kap majd a jövőben a Sportliget átalakítása, amelynek a közbeszerzési folyamata a napokban zárul, így hamarosan kezdődhetnek a munkák.

Illés Károly kiemelte, hogy a teljes, 17 milliárd forintos TOP-forrást a ciklus folyamán mind fel tudja majd használni a város
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– Az északi ipari terület fejlesztésével kapcsolatos tervezések és engedélyeztetések megtörténtek, pár hét, és indul a munka. A kerékpárút-építések egy része is ide tartozik, Illés Károly szerint megközelítőleg őszre várható annak a megindulása, így jövőre már új utakon lehet biciklizni. A KFF-nél áll jelenleg a szombathelyi vásárcsarnok felújítása, tervezési szakaszban van a képtár, a romkert és a víztorony ügye. Utóbbiaknál a közbeszerzés még idén elindul, a megvalósításuk jövőre várható. Illés Károly kiemelte, hogy a teljes, 17 milliárd forintos TOP-forrást a ciklus folyamán mind fel tudják majd használni. Sorozatunk következő részében az önkormányzati, valamint a kormányzati fejlesztéseket vesszük sorra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában