Az ügyvezető szerint nincs ok aggodalomra

2018.08.10. 07:00

Aláírásgyűjtés: Hosszúpereszteg nem kér a tojótelepből

Ahogy arról május végén beszámoltunk, egy német tulajdonosi háttérrel rendelkező, győri székhelyű cég tojótyúktelepet építene Mikosszéplak határában: az első ütemben 450 ezer, majd 900 ezer tyúkot tartanának a régi istállók helyén felépített, új farmon. A hazai tojástermelők nem örültek a hírnek: nemcsak a piacot féltik, de a tulajdonos édesapja, a csirkebáróként emlegetett Anton Pohlmann előélete miatt is aggódtak. A férfi ugyanis Németországban és Amerikában is megszegte az előírásokat. A hosszúperesztegiek lakossági kezdeményezésre aláírásokat gyűjtenek: nem akarnak ekkora telepet a szomszédban.

VN

Nagy Eszter gyűjti az aláírásokat, Vass Lászlóné is tart a kamionforgalomtól

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

 

Nagy Eszter gyűjti az aláírásokat, Vass Lászlóné is tart a kamionforgalomtól
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– Agrármérnök vagyok, tudom jól, mivel jár 900 ezer, de akár csak 450 ezer tyúk tartása is

– mondja Nagy Eszter, a hoszszúperesztegi aláírásgyűjtés kezdeményezője. Meséli, már akkor sem volt nyugodt, amikor lapunkban olvasott a gigatelep tervéről, de miután a polgármesteri hivatalban kifüggesztették a Szombathelyi Járási Hivatal környezetvédelmi és természetvédelmi osztálya által kiadott környezetvédelmi és egységes környezethasználati engedélyt, úgy érezte, cselekednie kell. Eszterék a három gyermekükkel azért költöztek Hosszúperesztegre, mert élhető falut kerestek, ahol gazdálkodhatnak is. Hangsúlyozza, hogy a mindennapok nyugalmát félti, és az egészséges környezethez való jog csorbulásától tart. Az erdei környezetben megbújó, tiszta levegőjű, fejlesztés előtt álló Szajki tavakért aggódik, ami a település fő turisztikai attrakciója. Az országos kéktúra és a Mária-út vonalán a faluba érkező turistákért, akik szintén a csendet és a nyugalmat díjazzák, és akik feltehetően velük együtt nem szeretnék, ha naponta 15-30 kamion haladna át a településen. Az utcán, ahol zebra sincs az úttesten, és ahol esténként a kapuban ülve diskurálnak az emberek. Azt mondja, a faluban többen a turizmusból élnek: szobát adnak ki, vagy helyi termékeket árulnak. Félnek, hogy ha oda a nyugalom, netán még bűz is lesz, elmaradnak a vendégek. A templomnál találkozunk a jászberényi Belluska Jánossal, akinek 1052 kilométer van a lábában, június 30-án indult Hollókőről, és egyvégtében járja végig a kéktúra vonalát. Míg pecsétel a füzetbe, beszélgetünk, elmondjuk, mi járatban vagyunk. Kiböki: természetjáróként ő is a nyugalomra, a csendre és a jó levegőre szavaz. A 640 lakosú faluban már több mint százan aláírták azt az ívet, amit a zöldhatóság által kiadott engedély fellebbezéséhez csatolnak majd. Bíznak abban, hogy elérik a céljukat.

Belluska János egy a sok-sok túrázó közül, aki Hosszúperesztegen is áthalad
Fotó: Unger Tamás / VN

Hetente hat napon két kamion

A mikosszéplaki polgármesteri hivatalban összefutunk Bojtos Zoltánnal, a tojótelepet építtető Duna Tojás Kft. ügyvezető igazgatójával, aki szívesen elmondja, hogy látják ők a helyzetet. Mindenekelőtt a környékbelieket aggasztó kamionforgalomról beszél: állítja, hogy az első ütemben, 450 ezer tyúkkal számolva hetente hat napon két kamion hozná a takarmányt, naponta 1-2 kamion szállítaná a tojást, két-háromhetente 1-2 kamion hozná a göngyöleget, a trágyaszállítást pedig hetente két kamionnal oldanák meg. Szerinte sem a hosszúperesztegieknek, sem a mikosszéplakiaknak nincs okuk aggodalomra, már csak azért sem, mert lehet, hogy a takarmányt és a trágyát egyik településen keresztül sem szállítanák, mert Zalabér irányába mennének a járművek – attól függően, kivel szerződnek. Kiemeli azt is, hogy a Mikosszéplakra tervezett technológia a legmodernebb lenne Magyarországon, sem bűz-, sem zajártalomtól nem kell tartaniuk az ott élőknek. Ami pedig a megbízóit, az idősebb Pohlmann kétes múltját illeti, szerinte a tulajdonos ifjabb Pohlmann nem felelhet apja vétségeiért, és egyébként is: a saját bőrét viszi a vásárra, hiszen a mintegy 3 milliárd forintos beruházás 45 százalékát saját tőkéjéből fedezné, a többit hitelből. Hangsúlyozza azt is, hogy a Mikosszéplakon évente megtermelt mintegy 122 millió tojás nagy részét külföldön értékesítenék. Szerinte a környékbeli gazdálkodók is jól járnának, hiszen a telep kezdetben évente 16 ezer tonnányi – majd 32 ezer tonnányi – takarmányigényét is helyben elégítenék ki, vagyis: beszállítók lehetnének.

Bojtos Zoltán ügyvezető igazgató
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Bojtos Zoltán tud a hosszúperesztegi aláírásgyűjtésről, de állítja: ők a végsőkig kitartanak. A Mikosszéplak határában lévő terület egyébként még nem az övék: az utolsó részletet az építési engedély kézhezvétele után utalnák a jelenlegi tulajdonosoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában