vasvári stand is volt

2018.08.27. 11:30

Almalé a radgonai vásáron – A rábavidéki szlovének kóstolót is vittek

Az 56. AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron is bemutatkozott a Rábavidék. A magyarországi szlovénséget a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. képviselte.

Tersztyánszky Krisztina

Windisch Ildikó helyi termékekkel kínálja a vásári stand látogatóit

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A régió legjelentősebb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárán öt éve hagyomány, hogy helyet adnak a határon túli szlovéneknek. A szlovén agrárminisztérium támogatásával ekkor hozták létre az Agraslomak nevű szövetséget, amely az Ausztriában, Olaszországban, Horvátországban és Magyarországon működő szlovén mezőgazdasági szervezeteket tömöríti. A hétfői bemutatkozás mindig a Rábavidéké.

A vasi szlovén falvak képviseletében a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofi t Kft. munkatársai fogadták a látogatókat a minisztériumi stand mellett felállított Agraslomak-pavilonnál. Magukkal vitték a szlovén Rábavidék idegenforgalmi látványosságait bemutató prospektusokat, kóstolóként pedig helyi termésű almalével és gibanicával várták az érdeklődőket

– A vásár jó alkalom arra, hogy megmutassuk, mivel várjuk azokat, akik ellátogatnak hozzánk

– mondta Kovács Andrea, a Szlovén Vidék ügyvezető igazgatója. – Fontos, hogy hallassuk a hangunkat. Olyan szerencsénk volt, hogy az új szlovén miniszterelnök, Marjan Šarec is meglátogatta a standunkat. Mindjárt meg is hívtuk a szlovén Rábavidékre, nézze meg, hogy hol dolgozunk és milyen célokkal.

Windisch Ildikó helyi termékekkel kínálja a vásári stand látogatóit
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A vásár keretében szakmai rendezvények is zajlanak. Héfőn az agrárium és a turizmus területén dolgozó szervezetek ismerkedtek egymással. Itt Kovács Andrea ismertette a felsőszölnöki Szlovén Mintagazdaság tevékenységét, a pályázati támogatással elindult projekteket. Szólt arról a határon átnyúló programról is, melynek során a következő három évben újabb helyi termékeket vonnak be a turisztikai vérkeringésbe, lehetőséget adva a falvakban élő tökmagolaj-termelőknek, gyümölcsfeldolgozóknak, kézműveseknek. Ma a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofi t Kft. tart magyar– szlovén üzletemberfórumot, holnap pedig a határon túli szlovén szervezetek képviselői tárgyalnak az agrárminisztérium képviselőivel az aktuális feladatokról, tervekről.

Kovács Andrea elmondta: legközelebb októberben Olaszországban, a trieszti regattán mutatják be több százezres tömeg előtt a magyarországi, szlovének lakta területek turisztikai kínálatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában