fotók és videók

2018.08.24. 16:33

Vidám életképek a Savaria Történelmi Karneválról – Frissítve

Néhány kép segítségével megmutatjuk olvasóinknak, milyen a 2018-as karnevál.

Rózsa-Gulyás Regina Olimpia, Merklin Tímea

Fotó: Barankovics Ildikó

Szombat

Gladiátorok a Ferences kertben

Feltüzelték a nézők harci kedvét is a gladiátor küzdelmek a történelmi témaparkban, amely hagyományosan teret ad az ókori római arénákban zajlott harcok felelevenítésének is. Oroszlánt persze a karneválon nem rendelnek ki ellenfélként, de minden mással viszont ténylegesen csatáznak: szigonnyal, karddal, tőrrel zajlott a közelharc. A harcosokat leginkább a vizes fű akadályozta az ügyességben, el-elcsúsztak az eső áztatta vizes füvön. Ha valaki végképp elesett, a játékmester a nézőket kérdezte a további sorsáról. Nos, az is egy megdöbbentő élmény, ahogy a 21. századi közönség beleéli magát a játékba egy emberként kiált életet vagy halált.

Fotó : Nagy Jácint

Feszített idegek, íjak, dobszóra röppenő nyilak

Kassai Lajos íjász és tanítványai állandó vendégei a Savaria Karneválnak. Ilyenkor a Történelmi Témapark megtelik dobszóval, szinte a közönséget is más tudatállapotba hozzák az állandó lüktetéssel, miközben megfeszülő íjakból röpködnek a nyilak. A kezdők gyalogosan, a haladók lóhátról lőnek, előbb három céltáblára egyet-egyet, aztán kettőt-kettőt, csodálhatjuk, milyen gyorsan veszik elő az ujjaik közé előkészített nyilakat, és töltik újra a fegyvert. Kassai Lajos késeket, fejszéket dob célba, olyan erővel csapódnak célba, hogy eldőlnek az álló táblák. A mester attrakciója: felmegy a nézőtérre, és onnan lő, egyre távolabbról, feljebb és feljebb lépkedve a lépcsőfokokon, a közel ülők szerencsések, most az arcizmait, villanó kék szemét is láthatják, miközben céloz. Végül a lovas íjász produkció, ami eleganciájával és találati pontosságával minden évben lenyűgözi a nézőket.

Kipróbáltuk az élménylövészetet – Van, aki pólót lyuggat, aztán azt hordja

Fotó: Nagy Jácint
Fotó: Nagy Jácint
Fotó: Nagy Jácint
Fotó: Nagy Jácint

Kipróbáltuk az élménylövészetet – Van, aki pólót lyuggat, aztán azt hordja

Az igazi adrenalin bombáért szó szerint a föld alá mentünk: a belvárosi lőtéren végtelen kedvességgel és türelemmel vezettek be minket az élménylövészet alapjaiba. Katonai minőségű biztonságban, a megfelelő védőfelszerelésekkel próbálhattuk ki a pisztoly betárazását, és lőhettünk célra egy taktikai szobában. Meglepő volt a pisztolycső végén látható torkolattűz, de az is, hogy a hallásvédő füleseken keresztül is elég nagyot szól egy lövés, és az energiája bizony végigmegy az ember kinyújtott karján is. A találatainkat igazoló, lövedék lyuggatta papírt aláírva, lepecsételve hazavihettük emlékbe. Puha Balázstól, a lőtér vezetőjétől megtudtuk: sokan választanak pólót az élménylövészethez, vagyis egy pólót lyuggatnak ki, és utána azt viselik büszkén, találataik sikerének jelképeként.

Fotó: Nagy Jácint
Fotó: Nagy Jácint
Fotó: Nagy Jácint

Megkóstoltuk a karnevál kenyerét

A Zsolnai pékség sütötte a karnevál kenyerét, amely egy és két kilós vekni formában kapható. Ízletes, de nekünk sok volt – habár tényleg esztétikus-, hogy a sötétbarna héját utólag még meglisztezték egy kicsit, lekapargattuk róla. A kenyér jó állagát azzal teszteltük, hogy milyen a nedvszívó képessége: jelest kapott, amikor otthon tunkoltuk vele a hagymás sült szaftját. Megkérdeztük a titkát: kovásszal készült, dagasztás után 30-40 percig érlelték a tésztát, pihentették, kerekre formázták, majd a kenyérbél lazítása érdekében 50-60 percig kelesztették, és gőzzel telített kemencében sütötték. A karneválra érkezett vendégeinknek egy fél kenyeret is adtunk a hazafelé útra, nagyon boldogok voltak az ebédnél kiválóan vizsgázott falatoktól.

Fotó: Nagy Jácint
Fotó: Nagy Jácint

 

Fotó: Nagy Jácint

A gyerekek szeretik az újságdobálós játékot

A Vas Népe standjánál esernyővel érkezett családokat találtunk, a kicsiket nem zavarta a szemerkélés, akkor is szerettek volna nyerni egy színes ceruza készletet vagy szappanbuborék fújót. Nem lehetett elvonszolni onnan őket, amíg ki nem próbálták az újságdobálós játékot: a római katona melletti körökbe kellett beletalálni az összegöngyölített napilappal, volt aki fotót is kért magáról úgy, hogy kidugta a fejét a lyukon. Labdakereséssel és kardhúzással is kaphattak ajándékot. Nagy Olivér Bendegúzzal is találkoztunk, aki Vas Népés ceruzákat és karneváli kirakót választott a nyereményekből.

 

 

 

 

 

 

Péntek

Még a viharos eső sem tántoríthatja el a látogatókat. Bár néhány program elmarad, a karnevál várja az érdeklődőket.

Még mielőtt leszakadt az ég, remek hastáncbemutatót láthattunk:

A matrózok rum helyett sört isznak:

Fotó: Barankovics Ildikó

A gólyalábasok sem maradhattak el, remek látvány, remek produkció:

Busszal zárták le a Széll Kálmán utcát, így készültek a felvonulásra.

Fotó: Merklin Tímea

19.42

Íme, a felvonulás is tart már

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában