100 éve a „haza szolgálatában"

2018.08.30. 07:00

Elsőként a titokzatos katonai elhárításról Szombathelyen

A magyar katonai nemzetbiztonság 100 éve a „haza szolgálatában” című kiállítás megnyitójára és a A magyar katonai elhárítás története című könyv bemutatójára érkeztünk a katonatörténeti kiállítás helyszínére.

Lutor Katalin

Az első kötet a témában

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Különleges kiállítás és könyv ez – igazi „elsők” övezik. Amint elhangzik: ez az első olyan katonai kiállítás, amely polgári közegben kapott helyet – és ez az első könyv, amely a katonai elhárítás témakörében lát napvilágot. A bemutató-megnyitó a Nagy Háborús Emlékév programsorozatának 21. állomása, de a Savaria Karnevál csütörtöki napjának is egy fontos eseménye volt.

– Nagy tudáséhséggel várjuk a katonai elhárításról szóló könyvet és az információkat, amelyeket tartalmaz, hiszen a hétköznapi embert nem éri el ez a téma – mondta a bemutatón dr. Puskás Tivadar polgármester –, de mindez érthető, hiszen nem lenne titkos a szolgálat, ha mindenről tudnánk.

A 100 éves évfordulóra készült egy emlékplakettpár, amelyet Dezső Sándor vezér-őrnagy, a tárlat szakmai bemutatója adott át dr. Puskás Tivadarnak és Jagadics Péternek megköszönve segítő munkáját.

Az első kötet a témában
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A szerzőnégyes – Jagadics Péter, Rajos Sándor, Simon László, Szabó Károly – nem csupán szakmai szempontból értékes, de civilek számára is olvasmányélményt nyújtó könyvét Szabó Károly ezredes mutatta be.

– Nem nehéz nagyképűnek lenni és azt mondani, hogy ez a legjobb könyv a katonai elhárításról – kezdte viccesen az ezredes –, hiszen eddig csak ez az egy jelent meg.

A kiadvány komoly szakmai múlttal rendelkező szerzők tollából született, illusztrációkkal, szórakoztató ki­tekintéssel. A híres sztorik a könyvből kimaradtak, hiszen az elhárítás szempontjából sikertelennek számít az az eset, ami újságok címlapjára kerül, így a szerzők inkább a valóság, a hétköznapi elhárítás bemutatására, a szakma ismertetésére törekedtek.

Néhány régi jelentés is előkerült katonai elhárítóktól (jellegzetes „hivatali nyelvet” tükröz a megfogalmazás): „a külföldi állampolgár gyanúsan viselkedett, ezért magatartásából olyan következtetéseket lehetett levonni, amely szerint nem magyar”, vagy: „a bűncselekmény elkövetéséről a századnál többen is tudtak, de hogy ki találta ki, arról teljes mértékben ellentmondásba keveredtek, amely a folyosón tettlegességig fajult” – olvasta fel az idézeteket Szabó Károly, érdeklődést keltve a kötet iránt, amelynek bemutatójára sokan voltak kíváncsiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában