másodfokú riasztás

2018.08.30. 11:30

Emelkedett a pollenterhelés – Egy érkező hidegfront hozhat javulást

A száraz napok fokozták a pollenterhelést, a parlagfű sem kivétel. Javulás már csütörtök délutántól lehet, hidegfrontot ígérnek az időjárás-előrejelzések.

VN

Ahogy melegedett az idő a héten, emelkedett a parlagfű pollenkoncentrációja, fokozatosan egyre nagyobb területen érte el újra a nagyon magas szintet – jelentette az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI). A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer jelentései szerint Vas megye levegőjében tegnap érte el a másodfokú riasztás szintjét a parlagfű pollenjének mennyisége. Ez már tüneteket okozó szint, a kevéssé érzékenyek is tapasztalhatnak panaszokat, mint a nyálkahártya-irritáció. Közben a többi allergén növény is „mutatja magát”, például a csalánfélék pollenszórása eléri a magas szintet a szombathelyi levegőben – mutatja az OKI térképe. Szintén magas számban mértek a kültéri allergén gombák spórájából – ezzel egyébként Szombathely kivételnek számít – az ország többi pollencsapdájából nagyon magas számban jelezték a spórák jelenlétét. Közepes az üröm, a libatopfélék és a pázsitfűfélék intenzitása most Szombathelyen, az útifűé alacsony, a lórom pollenjéből pedig nem mértek – látható még a pollentérképen. Mára újabb hidegfrontot ígérnek az előrejelzések az ország nyugati felére, a szél és a csapadék pedig, ha ideiglenesen is, de kitisztítja a polleneket a levegőből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában