ki ismeri fel magát, a barátait a régi kockákon?

2018.08.22. 17:30

Film a hatvanas évek Savaria karneváljáról – A levéltárban megnézhetik

Idén különleges attrakcióval csatlakozik a Savaria karnevál programjához az MNL Vas Megyei Levéltára: félórás filmet vágtak össze a hatvanas évek karneváljairól korabeli kópiákból.

Merklin Tímea

Dr. Melega Miklós (balra) szerint a fiataloknak is érdekes lehet

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A levéltár az idén átvette az 1960-as évektől Szombathelyen működött Savaria Filmstúdió mintegy ezer fi lmtekercsét, amelyek közül régi, részben még fi lmmé össze nem vágott kópiák is előkerültek – tudtuk meg dr. Melega Miklós igazgatótól. A felvételeken a felvonulások szereplői és nézők is láthatók. A fi lmanyagot Budapesten digitalizáltatták, és a karnevál alatt tekinthető meg a levéltár kiállítótermében.

Dr. Melega Miklós (balra) szerint a fiataloknak is érdekes lehet
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A Savaria Filmstúdió operatőrei – köztük Wesselits Jenő – a hatvanas évektől készítettek fi lmeket Vas megyében, az aktuális eseményeket összefoglalva évente többször jelentkeztek „fi lmhíradójukkal”, amit Vasi Mozaiknak hívtak. Benne volt a Claudius alapkőletétele, a Gyöngyös áruház átadása, riport a Sabaria Cipőgyárról, tudósítások a sportházi rendezvényekről, és vannak a fi lmtekercseken epizódok a karneválokról is. Távlati terveink között szerepel a fi lmhíradós anyagok digitalizálása és közkinccsé tétele, hiszen ezek az audiovizuális dokumentumok páratlan értékűek megye- és várostörténeti szempontból – mondta dr. Melega Miklós levéltár-igazgató. A karnevál témáját dolgozták fel: találtak két régi fi lmesdobozt az átvett anyagban, amelyekben még össze nem vágott fi lm kópiák voltak, ezeket ragasztotta öszsze Horváth I. Balázs, aki külső technikai munkatársként segédkezett. Így a fél évszázaddal ezelőtti karneválok résztvevői ma felismerhetik magukat vagy rokonaikat az egyedülálló felvételeken, ha az idei karneváli napokon ellátogatnak a levéltárba, amely pénteken és szombaton 10-től 20 óráig, vasárnap 10-től 18 óráig lesz nyitva.

Korabeli plakátok, műsorfüzetek, régi újságok

A filmvetítés környezetét egy kiállítás adja: korabeli plakátok, műsorfüzetek, régi újságok karneváli hírei lesznek a vitrinekben. Több száz archív fotó pereg majd végtelenítve egy monitoron, amelyek részben a levéltár saját gyűjteményéből valók, részben magánszemélyektől. Mindhárom napon retró vetítést is tartanak 17 és 17.30 között mozigéppel, gépésszel, régi tekercsekről. Ez nem csak az időseknek, a fi a taloknak is érdekes lehet, hiszen a mai generációknak a kattogó gép, forgó tekercs élménye nincs meg. A levéltári program ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában