Törvény kontra józan paraszti ész?

2018.08.09. 11:30

Folytatódik a sótonyi iskolaügy: a szülők nem nyugszanak, még keresik a megoldást

Megszüntették a felső tagozatot a sótonyi iskolában, csak az alsó tagozat marad három pedagógussal, a felsősöknek Ikervárra kell átjárni buszszal. A végső döntés megszületett, de a szülők ezt nem tudják elfogadni.

Merklin Tímea

Toldi Zsolt (középen) arról beszélt, hogy 2019 kihívása az lesz, hogy az emberek ne menjenek el a falvakból. Nem érti, miért szűnik meg a felső tagozat, az iskoláknak megtartó erejük van

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Háborognak, úgy vélik, ha mégis felülkerekedne a „józan paraszti ész”, amely valamenynyi érvet fi gyelembe véve gondolná újra a helyzetet, volna remény megmenteni a felső tagozatot. A Sárvári Tankerület igazgatója, Rozmán László korábban már nyilatkozott lapunknak a sótonyi iskola felső tagozatának megszüntetéséről. A köznevelési törvényre hivatkozott, amely szerint a minimális osztálylétszám 14 fő. Mivel ennyi gyerek nincs, és nem is várható, nem teljesül a törvényes feltétel az önálló osztályok indítására felsőben. A sótonyi iskola az ikervári iskola tagintézménye, ezért a gyerekeknek ősztől oda kell járniuk. A fenntartó vállalja, hogy iskolabuszt biztosít.

A sótonyi iskolába a helyiek mellett nyőgériek és bejcgyertyánosiak járnak.

Kedden három faluból gyűltek öszsze a szülők, pedagógusok a nyőgéri polgármesteri hivatalban, hogy meghányják-vessék, mit lehetne tenni még, milyen érvekkel. A nyőgéri polgármester, Nagy Károly elmondta, hogy nekik az kevés, hogy „a törvény az törvény”, itt érző emberek laknak, akiknek a szívükben-lelkükben ez a kérdés még nincs eldöntve. Félő, hogy az „átszervezés” hozadéka az lesz, hogy előbb-utóbb az alsó tagozatot is megszüntetik. Amint mondta, siratják az emlékeiket, az értékeiket, de észérvek sem szólnak az „új megoldás” mellett.

Toldi Zsolt (középen) arról beszélt, hogy 2019 kihívása az lesz, hogy az emberek ne menjenek el a falvakból. Nem érti, miért szűnik meg a felső tagozat, az iskoláknak megtartó erejük van
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Ikervár felé a közlekedés nagyon rossz, ha az árvíz elönti az utat, Sárvár felé kell kerülni. Arra az út hosszabb és kétszer annyiba kerül. A szülők leszögezték: ha a busz Sárvár felé fog járni, akkor a gyerekeiket inkább Sárvárra fogják járatni, nem Ikervárra. Az ügy miatt egyébként eddig már hét gyereket el is vittek a felsőből, ők már biztosan Sárváron fognak iskolába járni. A szülők munkahelye, életvitele miatt ez az észszerű döntés. A jelenlévők előrevetítették: megtörténhet azokkal a tanárokkal, akiket átszerveznek Ikervárra, hogy ha ott majd nem tudnak még egy osztályt indítani, akkor nem lesz rájuk szükség.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a sótonyi a környék legjobb iskolája. Felvetették: ha az ikervárinak tagiskolája, miért nem együtt értik a létszámot, úgy meglenne a törvényi előírás. Vas megyében vannak más kis iskolák is, amelyek társulásban működnek. Nagy Károly megfogalmazta:

– A felső tagozat megszüntetése nem illeszkedik ahhoz a kormányprogramhoz sem, amelyet már meghirdettek, és pályázatot írnak majd ki, hogy támogassák a „modern falvakat”, ami alatt azt értjük, hogy egy falunak van óvodája, iskolája, kultúrháza, temploma, polgármesteri hivatala. Akkor ez úgy fog kinézni, hogy most megszüntetik, 2019-ben meg fejleszteni kezdünk? – kérdezte. Majd folytatta:

– A sótonyi iskolára még érdemes lenne költeni. Jól tudjuk, hogy ha kivéreztetnek egy iskolát, akkor előbbutóbb megindul az elvándorlás.

Kálmánné Kalmár Eszter – aki már átíratta a 7. osztályos gyermekét Sárvárra – hozzáfűzte: – Tavasszal megkérdezték a szülőket, gyerekeket, és senki nem támogatta ezt a fajta átszervezést. A sótonyi sem, de az ikervári szülői munkaközösség sem. Honnan tudják, hogy a jövőben nem lesz itt elég gyerek? Nemcsak a születő gyerekekkel kell számolni, hanem azzal is, hogy közben beköltözhetnek párok, családok, akár gyerekekkel is. Egy másik szülő, Toldi Zsolt arról beszélt, hogy ha tíz-tizenöt gyerek hiányzik, miért büntetnek ötven másikat azzal, hogy naponta áthordják őket egy másik településre. – Mátraszentimrét a média azért mutogatta, mert egyetlen fi ú ballagott el az iskolából, aki az utolsó két osztályt már egyedül járta ki. Ott lehet? Ott nem törvény a törvény? Ha a mi falvainkba ezentúl nem fog költözni senki, mert nincs iskola, az ingatlanjaink is elértéktelenednek. 2019 legnagyobb kihívása az lesz, hogy az emberek ne menjenek el a falvakból. Nálunk pedig megszűnik az iskola? – kérdezte.

Egy nyugdíjas tanítónő úgy fogalmazott: a kis falvak népességmegtartó programjának része az iskola.

– A megyékben is van több olyan intézmény, ahol a mi hetvenkét gyermekünknél is kevesebben vannak, és még összevonás sincs alsó tagozatban. Sótonyban az alsó tagozat marad, tehát az iskolát fűteni kell, víz, villany, gáz, takarítás, minden költség marad. A felső tagozat megy Ikervárra, ahol szükségtantermet kell létrehozni, az is többletköltséggel jár. A szülőkben úgy merül fel a kérdés: ha a pénz nem számít, akkor vajon mi? Szerintük egy ilyen iskoláért mindent meg kellene tenni. Segítséget várnak, és azt mondják, nem szeretnék, ha az elmondottak miatt bárkinek – főleg a gyerekeknek – bántódása esne, szeretnék, hogy ne legyen ebből semmilyen hátrányuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában