Perseidák

2018.08.09. 12:52

Hol érdemes nézni a különleges csillaghullást a hétvégén? – Kiderítettük!

A hétvégén ismét érdemes lesz felnézni az égre, ugyanis számos hullócsillagot láthatunk. Különleges élmény lesz, hiszen idén a Hold fénye sem zavarja a megfigyelést.

Horváth Iza

Fotó: Vass Péter Bexter

Nincs is a csillaghullás kémlelésénél romantikusabb program! Hogy mi is pontosan ez a jelenség és hol érdemes nézni, arról Mitre Zoltánt, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület egyesületi titkárát kérdeztük.

Mik azok a Perseidák vagy más néven Szent Lőrinc könnyei?

A Perseidák egy meteorraj, részecskéi a Swift-Tuttle üstökösből származnak. Az üstökös napközelsége idején (kb. 130 évente) az üstökös anyagát alkotó porrészecskék annak felszínéről leválnak és az égitest pályáját követve keringenek tovább. Ha a Föld (minden évben, ugyanabban az időszakban) keresztezi ezt a pályát, akkor ezek az apró szemcsék nagy sebességgel elérik a Föld légkörét, amelyben felfénylés kíséretében elégnek. Ezt látjuk hullócsillag jelenségnek.

A Szent Lőrinc könnyei elnevezést a népnyelv az i.sz. 258. augusztus 10-én vértanúhalált halt Szent Lőrinchez köti, hiszen nagyjából egybevág a meteorraj legtöbb felfénylést okozó időszaka (maximuma) ennek az eseménynek az évfordulójával.

Fotó: Vass Péter Bexter

Idén mikor érkeznek a Föld közelébe? Mikor lesz a leglátványosabb a csillaghullás?

A meteorrajok viszonylag hosszabb időszakon át megfigyelhetőek, ami igaz a Perseidákra is, ennek tagjai egy hónapon át érhetik el légkörünket. Van egy szűk idősáv, amikor sokszorosára megemelkedik a légkört elérő porszemcsék száma, a Perseidák esetén ez a szakasz idén augusztus 12/13-a éjszakáján következik be. Az idei előrejelzések egy kedvező megfigyelhetőséget jósolnak. Várhatóan augusztus 12-én az esti órákban ér el bennünket a meteorraj maximuma és napkeltéig számos fényes és kevésbé fényes hullócsillag megfigyelhetőségét várják. Az ideális jóslatok nem zárnak ki óránként akár 100 felfénylést sem.

Hány óra felé érdemes kimennünk kémlelni az eget?

Napnyugta után, amikor annyira besötétedik, hogy a halványabb csillagok is előtűnnek. 22 óra környéke már alkalmas a hullócsillag észlelésre és egészen pirkadatig lehet megfigyelni az érkező meteorokat. Idén a Holddal is szerencsénk van, mivel annak fénye nem zavarja a megfigyelést. Sajnos borús ég esetén a jelenség nem figyelhető meg.

Tejút
Fotó: Mitre Zoltán

Merrefelé kell tekintenünk az égen, ha nem szeretnénk lemaradni róla?

A meteorraj látszólagosan a Perseus csillagkép irányából érkezik (innen az elnevezése is), amely csillagkép augusztus közepén, az esti órákban észak-keleti irányban helyezkedik el. A hullócsillagok megjelenése azonban nem korlátozódik erre az irányra, mivel az égbolt bármely részén feltűnhetnek. Érdemes ezért kényelmesen kifeküdni az égbolt alá úgy, hogy nagyjából az egész éggömböt átlássuk. A fényjelenségek többsége az esti órákban magasan jelenik meg, így egy kényelmes napozóágy, matrac remek kellék az észleléshez.

Fotó: Vass Péter Bexter

Mit javasol milyen helyszínen tekintsük meg a csillaghullást? Itt Szombathelyen, milyen helyszíneket javasolna?

Az ideális megfigyelési helyszínt úgy érdemes megválasztani, hogy a zavaró fényektől minél távolabb legyen. Aki szeretné a halványabb fényjelenségeket is észrevenni, javallott Szombathelytől minél messzebb mennie, ahol nem zavaró a nagyváros fényszennyezése. A fényesebb meteorokat, tűzgömböket kertvárosi környezetből is észlelni lehet, ha közvilágítástól jól el tudunk távolodni és az nem nagyon zavarja a megfigyelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában