csaknem 42 ezer diák

2018.08.03. 07:00

Így csengettek be harminc évvel ezelőtt 1988-ban megyénkben

1988-ban már tizenöt éve dúdolták az Bergendy zenekar örökzöld slágerét, a De nehéz az iskolatáska című dalt. Harminc éve 42 ezer diák érezhette a saját bőrén a melódia mondanivalóját.

Kelemen Attila

Nemcsak a tankönyvekkel, de új padtársakkal is megismerkedtek a diákok

Fotó: VN-archív

Nem mintha manapság nem így lenne, de harminc évvel ezelőtt kétféle diákot lehetett megkülönböztetni. Volt, aki nem akarta elengedni a nyarat; és volt, akit már az új tankönyvek, füzetek illata ragadott el. Az előbbiek táborába tartozók bő egy héttel a tanévkezdés előtt akár nosztalgiagőzösre is pattanhattak, és meg sem álltak Keszthelyig; hogy a becsengetés előtt még egyszer láthassák a megannyi élményt nyújtó Balatont. Mindeközben a tanórákat hiányoló társaik már a tankönyvosztásra siettek.

Az igazgatók külön felhívták a figyelmet a számítógépekben és a videokészülékekben rejlő lehetőségekre

1988-ban az új iskolai év tankönyveinek többségét időben kézbe vehették a diákok. A könyveket már augusztus közepén az iskolákba szállították a terjesztő vállalatok. Az 1988/1989-es tanévre 1250-féle kiadványt kellett gondoznia a Tankönyvkiadó Vállalatnak. Közülük nyolcvan volt új, és mintegy félezer az újranyomtatott kötet. A harminc éve megjelenő, csaknem 26 millió példány nyomtatásában elsősorban a papírhiány – amely már áprilistól éreztette hatását –, valamint egyes esetekben a kéziratleadások csúszása okozott gondot. Emiatt az általános iskolákban négyféle, a gimnáziumokban nyolcféle, a szakközépiskolákban kilencféle, a műszaki szakközépiskolákban hétféle könyvre kellett várni szeptember közepéig. Ezek közé tartozott például az új első osztályos ének-zene és az ugyancsak új, tagozatos, ötödikes orosz tankönyv. A tanárok és a nevelési-oktatási intézmények vezetői számára már előbb elkezdődött a tanév. A megye középfokú iskoláinak igazgatói 1988. augusztus 26-án tartották tanévnyitó értekezletüket, amelyen a szokásos teendők mellett külön felhívták a figyelmet a számítógépekben és a videokészülékekben rejlő lehetőségekre.

Nemcsak a tankönyvekkel, de új padtársakkal is megismerkedtek a diákok
Fotó: VN-archív

Augusztus 31-én, szerdán az általános és középiskolákban megtartották a tanévnyitó ünnepségeket. A kék, műszálas iskolaköpenybe öltözött nebulók megkönnyebbülésére csütörtökön vette kezdetét a tanév: még szinte be sem népesültek az iskolák, máris hétvégével pihenhették ki az első két nap „fáradalmait” a diákok. A megyében összesen 87 általános iskolában valamivel több mint 33 ezer tanuló kezdte meg tanulmányait. Hétszázzal voltak kevesebben, mint az előző tanévben. Több mint 2500 pedagógus dolgozott 1322 tanuló- és 563 napközis csoportban. Mivel a demográfi ai hullám közepén járt a megye, a középiskolákban több diák volt, mint az előző tanévben. 8837-en tanultak hét önálló gimnáziumban és tizennégy szakközépiskolában: 305 osztályban 536 pedagógus tanított. Kilenc szakmunkásképző 187 osztályában 5169 tanulót tanított 173 pedagógus és 160 szakoktató. Ami pedig az eszközellátottságot illeti: főleg a számítástechnikában léptek előre az általános iskolák. Egymillió forint értékben gyarapodtak a számítógépek, minden oktatási intézményben három-négy volt belőlük. Igaz, a szakszerű kihasználásuk továbbra is megoldatlan maradt. Az iskolakezdési teendők sűrűjében a szülők, a családok sem maradtak magukra. Szociális helyzetre tekintettel az alsó tagozatosok 40-45 százalékának térítették vissza a tankönyvek árát, és az iskolába járás, buszoztatás is ingyenes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában