Körkép

2018.08.01. 14:00

Így fürdőzz biztonságosan a vasi strandokon

A nyár az önfeledt pihenés időszaka. Ilyenkor sokan töltik a forró napokat vízpart közelében. Ugyanakkor fontos, hogy a nyaralás alatt is ügyeljünk a biztonságra, hiszen ha nem tartjuk be a szabályokat, az akár tragédiához is vezethet.

Lakosi Gabriella

Megvan a veszélye a vízbe ugrálásnak, figyeljünk, mert könnyen baj lehet Fotó: Szendi Péter

A Balatonnál rendszeresen van dolguk a vízi mentőknek, de Vas megyében kijelölt fürdőzőhelyen már hosszú ideje nem történt tragédia a nyári időszakban. Ezért is fontos, hogy csak olyan helyen hűsöljünk, ahol az megengedett. A hivatalos strandokon ugyanis mindig van vízi mentő vagy úszómester. Nekik megvan a felkészültségük ahhoz, hogy vészhelyzet esetén hatékonyan reagáljanak.

Azért, hogy ne kerüljünk bajba, jó, ha betartunk néhány szabályt.

Megvan a veszélye a vízbe ugrálásnak, figyeljünk, mert könnyen baj lehet Fotó: Szendi Péter

Szabályok

Ne fürödjünk teli gyomorral, soha ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe, derékig érő víznél mélyebbre ne menjen az, aki nem tud úszni. Az úszni nem tudó ember, aki vízi sporteszközt vagy fürdőeszközt használ, viseljen mentőmellényt. Figyeljünk oda a víz alatti akadályokra, ne ússzunk egyedül, figyeljük a strand területét határoló bójasort. Ne fürödjünk alkoholos állapotban vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt, amely akár gyógyszer is lehet. Elégtelen úszástudás, valamint fizikai erőnlét hiányában használjunk mentőmellényt, ismeretlen helyen soha ne ugorjunk a vízbe, ugrálásra kijelölt helyen ne búvárkodjunk – mondta Tar Mihály, a Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatának kommunikációs vezetője.

Életmentő tippek

Néhány életmentő tippet is kapunk tőle: ha az örvény lehúz, ne kapálózzunk! Vegyünk egy nagy levegőt, és hagyjuk, hogy az örvény levigyen a mederfenékre, onnan oldalirányban elrugaszkodva lehet belőle kiúszni. Ilyen esetben a mentést is biztosítással kell végezni! Ha pedig a gumicsónakkal vagy -matraccal sodródunk el a parttól, akkor nem szabad azt elhagyni, bele kell kapaszkodni. Ha a szél és hullámzás elsodorta a felfújható fürdőeszközt, nem szabad utánamenni, a legrövidebb úton a partközelbe, partra kell menni. Vihar idején pedig a fürdőzés életveszélyes – hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában