kalandos és felemelő történet

2018.08.10. 10:00

Ingyenes vezetés szombaton a négyszáz éves kőszegi templom tiszteletére

A Jurisics téren, a Szent Jakab közvetlen szomszédságában áll az idén 400 éves Szent Imre-templom. Szombaton Kővári Lajos idegenvezető kalauzolja benne az érdeklődőket.

Tóth Kata

Kővári Lajos a Szent Imre-templom bejáratánál

Fotó: Tóth Kata / VN

Új templom építését kérvényezte a kőszegi magyar evangélikus gyülekezet a városi tanácsnál, anyanyelvű igehirdetést szerettek volna – felkérésükre a tanács 1615-ben elrendelte az építést. 1618-ra – éppen 400 éve – megépült a templom; Walent Marx kirschlagi építész azonban eltért az eredeti tervektől, ezért a tanács Wolf Zehentmayer bécsi építésszel szerződött – ő megmagasította a tornyot, és 1640-re befejezte a templomot, amelyet 1673. november 5-én kaptak meg a katolikusok. Széchényi György kalocsai érsek és Pálfy Tamás kancellár érkezett a városba, és fegyveres erővel kényszerítették ki az átadását – tudtuk meg Kővári Lajos kőszegi tanártól.

Kővári Lajos a Szent Imre-templom bejáratánál
Fotó: Tóth Kata / VN

Azt is elmondta: több fázisban átalakították a templomot: a bejárata a Szent Imre-szoborral például 1722-ből származik. A tornyát is átépítették – hagymakupolás lett, és megépült a sekrestye, annak a helyén állt valamikor a Szent Katalin-kápolna, amely temetőkápolnaként működött 1700-as lebontásáig. A templom bútorzata a barokk időszakot idézi. Oltárképe, ifj. Dorfmeister István alkotása 1805-ből származik, a névadó Szent Imre herceg esküjét ábrázolja. Jobb oldali mellékoltára mellett látható id. Dorfmeister István Vizitáció című képe, az lehetett eredetileg az oltárkép. A hétvégén a fentieknél jóval több érdekesség kiderül majd, a toronyba is fel lehet menni. Szombaton 9 és 12 óra, valamint 14 és 18 óra között ingyenes vezetést tart a 400 éves templom tiszteletére Kővári Lajos – a templom gondnoka segítségével mutatja be a kőszegi magyar evangélikusok által épített műremek kalandos és felemelő történetét, kincseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában