nyáron kell megszerezni a tárgyi tudást

2018.08.15. 07:00

Javítóvizsga: Ez az utolsó lehetőség, hogy a diákok még elkerülhessék az évismétlést

Családi nehézségek, iskolai gondok, tanulási problémák, betegség miatti lemaradás – számtalan oka lehet, ha egy gyerek megbukik év végén.

VN

Laczó Tamás igazgató már az évzárón felhívta az érintett gyerekek figyelmét: keressék bátran a szaktanárokat. A kollégáit arra kérte, visszafelé is működjön a dolog

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Vasban is vannak diákok, akiknek a nyarát megkeseríti a javítóvizsga. Igazgatókat, magántanárt is kérdeztünk tapasztalataikról, a felkészülés lehetőségeit is körbejártuk. Javítóvizsgát az tehet, aki a tanév végén – legfeljebb három tantárgyból – elégtelent kapott. Az iskola igazgatója által meghatározott időpontban, augusztus 15-étől 31-éig lehet vizsgázni, legalább háromtagú vizsgabizottság előtt – tájékoztatott Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója. Aki nem vesz igénybe tanári segítséget, az internetről is tanulhat.

A központhoz tartozó 43 intézményben 141-en kényszerültek javítóvizsgára. A Sárvári Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézményekben idén 88-an tehetnek javítóvizsgát (a beiratkozottak 1,6 százaléka), közölte Rozmán László igazgató. Mint mondta, a tanév során kiemelt fi gyelmet fordítottak a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulókra.

A számokat hasonlítani, összeadni nem érdemes, a szakképző centrumok, egyházi és minisztériumi fenntartású iskolák adataival lenne teljes a kép, de mindenütt nem áll még rendelkezésre statisztika. Íme néhány kiragadott példa. 630-ból egyetlen tanuló javítóvizsgázik: augusztus 27-én 10 órára várják a hatodikos diákot, magyarból és matematikából mérettetik meg, tudtuk meg Nagyné Tancsics Ildikótól, a Gothard-iskola igazgatójától. A bizonyítványosztás után értesítették a családot az előírt vizsgakövetelményekről, a kollégái a javítóvizsga előtti héten behívják a tanulót, együtt nézik át, hogy sikerült a felkészülés. Trauma szülőnek, gyermeknek is a bukás, senki sem szeret leszakadni az osztályközösségétől, van tehát tétje a javítóvizsgának, véli a vezető.

Senki sem szeretne leszakadni az osztálytól, van tétje a vizsgának

Az idén hárman, tavaly négyen voltak kénytelenek javítóvizsgát tenni az iskolában: a 330-as összlétszámból ugyanazokról a gyerekekről van szó: most nyolcadikosként pótvizsgáznak matematikából, biológiából, fi zikából; egy tanulójuk pedig megismétli az első évfolyamot, mondta Sejberné Szabó Marianna, a vasvári Kardos-iskola intézményvezetője. Augusztus 29- ére szervezték az alkalmat, az eredmény nyomban a vizsga után kiderül, a nyolcadikosaiknál igazán nagy a tét.

Laczó Tamás igazgató már az évzárón felhívta az érintett gyerekek figyelmét: keressék bátran a szaktanárokat. A kollégáit arra kérte, visszafelé is működjön a dolog
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A gyerekeknek néhány hónap alatt meg kell szerezniük a tárgyi tudást. Kiss Virág magántanárnál németből és matekból is okosodhatnak. – A hetedik, nyolcadik osztály a legkritikusabb, akik nálam kötnek ki, általában nem a szorgalom mintaképei, ellinkeskedték a tanévet, és jogosan kaptak elégtelent. A tanárok alapvetően jóindulatúak, a legvégső esetben buktatnak. A júliustól megkezdett, rendszeres gyakorlás és otthoni készülés vezethet eredményre – véli Virág, aki az augusztusban jelentkezőket már nem vállalja.

És egy friss történet: a körmendi Kölcsey gimnázium igazgatójának tudomására jutott a napokban, hogy egy helyi sportegyesület edzőtáborozni vinné az egyik, javítóvizsgára kényszerült diákjukat. Az edzők, a csapattársak felajánlották a segítségüket a felkészülésben, ez a megállapodás a szülők és az egyesület között.

Aki viszont nem vesz igénybe tanári segítséget, az ismételhet az internet segítségével: a mateking.hu oldalán ingyenes nyári vizsgafelkészítő videósorozat indult: lépésről lépésre veszik át a teljes középiskolai anyagot.

A legtöbb honlapról rendelhető videótréning, gyakorlóteszt azonban több tízezer forintba kerül, igaz, most már last minute árat kérnek értük, és van, amelyik 100 százalékos jegyjavító garanciát ígér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában