Mielőtt a tünetek megjelennének

2018.08.23. 17:30

Kampányrendezvény előtt az Első Vasi Praxisközösség

Régóta tudjuk, hogy a prevenciónak nagyobb szerepet kellene kapnia a lakosság körében. Az Első Vasi Praxisközösségben olyan kezdeményezés született, amely érdemben tesz is ezért az ügyért, méghozzá az egyes háziorvosi körzetekhez kapcsolódóan, praktizáló orvosok és más egészségügyi szakemberek bevonásával.

Tersztyánszky Krisztina

Csidei András, Szabadkai Mónika, dr. Fehér Adrienn vérnyomásmérés közben

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Kormányszintű szándék az egészségügyi alapellátás korszerűsítése, a lakosság szemléletének megváltoztatása. Valamennyi érintett félnek az az érdeke, hogy ne csak akkor forduljunk orvoshoz, amikor már nagy a baj. Egyesületi, önkormányzati kezdeményezésekkel már szép számmal találkozhattunk eddig is. Ebben az évben a prevenciós munkában új, és minden eddiginél hatékonyabbnak ígérkező kezdeményezés indult útjára, amely az alapellátásba építi bele a megelőző tevékenységet. Egészségügyi minisztériumi pályázat segítségével áprilisban országosan több tucatnyi praxisközösség alakult. Vas megyében azonban csak egy, a szombathelyi és a sárvári járás öt körzetének összefogásával. A megyeszékhelyen két háziorvos: dr. Nagy Éva és dr. Birosz Béla csatlakozott a kezdeményezéshez. Ezen kívül a toronyi körzet, amelyhez Bucsu is tartozik, a pecöli praxis, amely kiterjed Kenézre és Megyehídra, a Meggyeskovácsit is ellátó ikervári körzet, valamint Nyőgér Sótonnyal, Bejcgyertyánossal és Gérce Vásárosmiskével.

– A praxisközösségek létrehozásának célja, hogy a lakosság általános állapota javuljon, a születéskor várható élettartam növekedjen, fokozódjon az emberekben az egészségtudatosság

– mondja dr. Fehér Adrienn ikervári háziorvos. – Ne csak akkor forduljanak orvoshoz, amikor már jelentkeznek a betegségek tünetei, hiszen odafigyeléssel elérhető, hogy ne jussanak el eddig az állapotig. Természetesen ez nem teljesen új szándék, de az emberek ezúttal a szakmailag leghitelesebb forrásból, a saját, ismert szakembereiktől kapnak információt a leggyakoribb népbetegségekről, amelyek az életmód vagy az életkor miatt nagyon sokukat fenyegetnek.

Csidei András, Szabadkai Mónika, dr. Fehér Adrienn vérnyomásmérés közben
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A hét háziorvos és egy házi gyermekorvos, dr. Palatka János, valamint a körzetekhez tartozó ápolónők, védőnők, dietetikus és gyógytornász máris több csatornán kezdték meg a prevenciós munkát. Az egyes rendelőkben elkülönített időben személyre szabott dietetikai tanácsadást illetve szűréseket végeznek, amelyek előzetes bejelentkezés után a körzet betegei számára érhetők el. Több helyszínen megkezdődtek a térítésmentes gyógytorna foglalkozások, egészségklubok alakultak. A háziorvosok a rendelési időn belül is felhívják a figyelmet a szűrés fontosságára, amelyhez a pályázat kapcsán korszerű eszközök is a rendelkezésükre állnak. Missziójukat megkezdték az Első Vasi Praxisközösség közösségi oldalán is, amely talán a legjobb eszköz az érintettek „anonim” megszólítására. A posztokban napi rendszerességgel jelennek meg egészséges ételreceptek, tanácsok az otthoni vérnyomás- illetve vércukorméréshez, aktuális időjárási figyelmeztetések, információk a mozgással, a helyes táplálkozással, a súlyfelesleggel kapcsolatosan. Itt lehet tájékozódni a körzetek tanácsadási időpontjai felől is.

Rendezvényeket is terveznek

Nyilvános rendezvényeket is tervez az Első Vasi Praxisközösség, amelyekre az érintett körzeteken kívülről is várják az érdeklődőket. Az első ilyen komplex szűrőnapot holnap, pénteken 11 és 17 óra között tartják az ikervári művelődési házban és a háznál leparkoló szűrőbuszban, az Országos Közegészségügyi Intézet és a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, valamint a Vas Megye Népegészségügyéért Alapítvány közreműködésével. Az ingyenes programban forgórendszerben több mint két tucatnyi szakember végzi a leggyakoribb népbetegségekkel kapcsolatos szűrővizsgálatokat. Elérhető lesz például gyors és fájdalommentes műszeres érszűkület mérés, légzésfunkciós vizsgálat, méhnyakrák szűrés, vagy lelki egészséggel kapcsolatos tanácsadás. Azoknak, akik épp várakoznak, gyógytornával, totókkal készülnek a szervezők, sőt gondoskodnak a gyermekek – egészséges – foglalkoztatásáról is.

Dr. Fehér Adrienn hozzátette: azok a páciensek sem vesznek el a kapott információval, akiknél a szűrés valamilyen kóros eltérést mutat. Nyilvántartásba veszik őket, további ellátásukról a rendelőben gondoskodnak, illetve a megfelelő szakrendelésre irányítják őket. A legfőbb cél természetesen az, hogy egy már kezdődő folyamatba akkor tudjanak „belenyúlni”, amikor az illető még tünet- és panaszmentes, így továbbra is jó életminőségben folytathassa tevékenységét.TK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában