A KSH adatai szerint

2018.08.28. 07:00

Kevesebben lettünk Vasban – Kisebb a népességfogyás, mint tavaly ugyanekkor

Összesen 728 fővel csökkent Vas megye lakossága az idei első fél évben, ez azt jelenti, hogy mérséklődött tavaly hoz képest a népességfogyás. Az is látszik a friss adatsorból, hogy nőtt a házasodási kedv Vasban.

VN

Fotó: pixabay.com

Születtek

Kevesebben születtek és kevesebben haltak meg Vas megyében az idei első hat hónapban, mint tavaly ugyanekkor – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most közölt összegzéséből. Összesen 985 születést számolt a KSH idén január 1-je és július 1-je között, és látszik a táblázatban, hogy tavaly ugyanebben az időszakban 1011 születés volt Vasban. Közben a Nyugat-Dunántúl másik két megyéjében emelkedés látszik a születésszám alakulásában. Zalában a tavalyi első fél év 1002 születése után idén 1017 volt. Győr-Moson-Sopron megyében pedig 2017 volt tavaly az első fél évben, idén az első hat hónapban 2052.

Halálozás

Ahogy a születések, úgy a halálozások száma is csökkent Vas megyében. Tavaly az első fél évben 1862, idén ugyanekkor 1713 halálozást számolt Vasban a KSH. Szintén csökkent a halálozások száma a szomszédos megyékben: Győr-Moson-Sopron megyében idén júliusig 2828 halálozás történt, tavaly ugyanekkor 2859. Zala megyében 2041 haláleset volt tavaly az első fél évben, idén ugyanekkor 34-gyel többen haltak meg.

Természetes

Összevetve a születési és a halálozási számokat, látszik, hogy 728 fővel csökkent Vas megye lakossága – vagyis nem számolva az el- és beköltözőket, csak a természetes folyamatokat. Tavaly az első fél évben 851 fővel csökkent a vasi népesség. A népességfogyás mérséklődése negyedéves szinten is látszik, hiszen míg idén áprilisig, vagyis az első negyedévben 407 fővel lettünk kevesebben Vas megyében, addig a második negyedévben 321 fővel csökkent a megye lakossága. Az egész Nyugat-Dunántúlt nézve: 2528 fős volt a természetes fogyás idén júliusig, tavaly ugyanebben az időben 2766 fővel csökkent a Nyugat-Dunántúl lakossága.

Frigyek

Ahogy az év elején, úgy a második negyedévben is nőtt a házasságkötések száma Vasban – ezt is mutatja a KSH-adatsora. Júliusig már 523 pár mondta ki a boldogító igent Vas megyében, tavaly ugyanekkor 481 házasság köttetett. Az első negyedévben még mérsékeltebb volt a növekedés éves szinten, ugyanis idén áprilisig 129, tavaly az első három hónapban 120 esketés volt Vasban. Közben Zalában szintén nőtt, Győr-Moson-Sopron megyében viszont csökkent a házasságkötések száma. Győr-Moson-Sopronban tavaly júliusig 1107, idén ugyanekkor 1028 esketés volt, Zalában pedig a tavalyi 478 után 529 házasságot kötöttek az első fél évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában