2018.08.03. 11:30
Kiválasztották a Karnevál Borát a sajtó munkatársai
A Cseri Pincészet Pannonhalmi legendája, egy 2015-ös merlot cabernet franc lett a 2018-as Savaria Történelmi Karnevál bora. Nem volt könnyű dolga az ítészeknek: 87 bort kóstoltak.

A Kőszegi Borbarát Hölgyek segédkeztek az ítészeknek tegnap délután a Karnevál Bora választáson Fotók: Nagy Jácint
Az idei lesz a 19. Savaria Történelmi Karnevál, és 17. alkalommal választottak Karnevál Borát. A Cseri Pincészet Pannonhalmi legendája, egy 2015-ös merlot cabernet franc lett a befutó. – Ízében, illatában buja, behízelgő, már-már az alkohol alapján is sejtelmes bor – méltatta a nyertest Wawrzsák László, a vörösboros bizottság elnöke. A sajtó képviselői is ugyanígy döntöttek: a pannonhalmi tétel a Vinum Pressum 2018 címet is viseli.
A legjobb vörösbor címet az Ostoros Pince 2015-ös Soltész Egri kékfrankosa nyerte, a legjobb fehérbor a Szászi Birtok 2017-es Badacsonyi Rózsakő bora lett.

A verseny ünnepélyes díjátadását a Savaria Karnevál első napján tartják majd a Borok utcája színpadán, a standoknál pedig természetesen ott lesznek a versenyben részt vett pincészetek. Szinte valamennyi magyar borvidékről küldtek versenybe bort: például az egri, a soproni, a Balaton-felvidéki területről is. Idén 11 rozé, 47 fehér, 29 vörös és kettő gyümölcsbort neveztek. Összesen 15 szakavatott kóstoló mondott ítéletet a borokról. – Még nem volt ilyen népes a bíráló bizottság – emlékeztetett Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője. Arról is beszélt köszöntőjében, hogy fejlődik a borkultúra, s nem csak termelői, fogyasztói oldalról is. A szakértők, borászok irányt mutatnak, márpedig a Savaria karneválon az a cél, hogy a borok utcájában minőségi és minősített boroké legyen a főszerep.
A kóstolók három csoportban dolgoztak: két fehérboros és egy vörösboros szekcióban foglaltak helyet. Egy „próbakör” előzte meg a versenyt: mindannyian kóstoltak, és az első pontozással megegyeztek a szempontjaik alkalmazásában, az ízek, illatok és szín pontra váltásában. Százpontos bírálati módszer szerint értékeltek az ítészek. Munkájukat a kőszegi borász, Stefanics Kornél koordinálta, idén először volt övé a feladat, eddig ő is a kóstolók között ült. Az asszisztálás, a borok kitöltése idén is a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete tagjainak feladata volt – természetesen profin segédkeztek a zsűrinek.