Semmeringtől vagy Fischbachból

2018.08.12. 15:00

Lendületben az Alpannonia, egy határon átnyúló túraútvonal

A 14 éve létező, Ausztriából induló Alpannonia túraútvonalat hat-hét nap alatt lehet végigjárni. Végpontja Kőszegen van, de kevés magyar teljesíti.

Budai Dávid

Ma még kevés magyar teljesíti a túrát, tudtuk meg Rezner Hajnalkától, az Írottkő Natúrparkért Egyesület projektmenedzserétől a túra kőszegi végállomásánál

Fotó: Unger Tamás / VN

Az, hogy legyen egy Ausztriából induló és Magyarországon véget érő túraútvonal, 2004-ben merült fel, akkor fel is festették az Alpannonia túraútvonal jelzéseit, más azonban akkor még nem történt – meséli Rezner Hajnalka, az Írottkő Natúrparkért Egyesület projektmenedzsere. Öt évvel később már komolyabb pályázati források is rendelkezésre álltak, így létrehozták az alpannonia.at honlapot és több, az útvonal mentén található szállással is megállapodást kötöttek.

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Míg osztrák oldalon marketingre költöttek sok pénzt, Magyarországon a túrázáshoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések történtek. Akkoriban szó volt arról is, hogy ha legalább négyen érkeznek a túrázók, akkor egyik szállástól a másikra ingyen elszállítják a csomagokat, azonban ez sok esetben a gyakorlatban nincs így. De jó esély van rá, hogy nemsokára így lesz, ugyanis most indult el a 2019- ig tartó Alpannonia plus projekt, ahol a szállásadókkal új megállapodásokat fognak kötni, és még több útvonalat csatolnak az Alpannoniához, és remélhetőleg új lendületet kap a túraútvonal népszerűsítése is. A piros színnel jelölt főútvonalból egyébként már most is számos sárga színű leágazás indul ki, részben, hogy a túrázó még több élményt gyűjthessen be, részben, hogy eljusson az útvonal mentén található szállásokig, a főútvonal ugyanis szinte végig a hegygerincen vezet. A túra nem nehéz, gyermekes családok is tudják teljesíteni, több részletben. A túrázók 99 százaléka a Semmeringtől vagy Fischbachból indul és valamivel több mint száz kilométer megtétele után érkezik Kőszegre.

Ma még kevés magyar teljesíti a túrát, tudtuk meg Rezner Hajnalkától, az Írottkő Natúrparkért Egyesület projektmenedzserétől a túra kőszegi végállomásánál
Fotó: Unger Tamás / VN

A tapasztalat az, hogy az Alpannonia útvonalát magyarok nem járják tömegesen, inkább osztrák és német túrázókkal lehet találkozni. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a szállások nem olcsók, sátrazásra pedig nincsen lehetőség. A magyarok csak egy-egy szakaszt járnak végig, és nem egyben teszik meg az amúgy hat-hét nap alatt kényelmesen teljesíthető távot. Rezner Hajnalka elmondta, annak ellenére, hogy az osztrák és német turisták előszeretettel túráznak az Alpannonián, kevesen szállnak meg a túra végén, Kőszegen. Cél, hogy ez megváltozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában