lesz hol lakniuk

2018.08.16. 11:30

Megnéztük: a PTE és az ELTE SEK kollégiumai is készen állnak a diákok szeptemberi fogadására

Bár tombol a nyár és nem gondolunk az oktatásra, az egyetemet szeptemberben kezdő hallgatóknak érdemes odafigyelniük: a kollégiumi jelentkezés nem maradhat el.

Lutor Katalin

Dr. Pakai Annamária képzési igazgató a PTE-kollégium egyik szobáját mutatja

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Először a Jókai utcába mentünk, a PTE Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központ kollégiumába, amely közelebb nem is lehetne az egyetemhez: egy fedél alatt van vele. Itt 102 hallgatónak tudnak helyet adni 2-5 ágyas szobákban (hűtőszekrénnyel, nagy íróasztalokkal). Minden szobához tartozik vizesblokk, legalább mosdó és zuhanyzó, vécét pedig a folyosó végén találnak a lakók. Amikor ott jártunk, éppen zajlott a tisztasági festés. – A felújítás szinte folyamatos, hiszen fontos, hogy a kollégisták számára kényelmes legyen az ittlét – mondta dr. Pakai Annamária képzési igazgató.

Körültekintő pontrendszer az elbírálás alapja, de nem várható elutasítás

A jelentkezések elbírálásában – pontozási rendszer alapján – fi gyelembe veszik a hallgató lakhatási körülményeit, az egészségügyi állapotát, a képzési hely és a pályázó lakóhelye közötti távolságot, az utazásra vonatkozó adatokat, a pályázó családi és szociális hátterét; mindezeket papír alapú dokumentumokkal is alá kell támasztani. Az állami ösztöndíjas hallgatók várhatóan 9320, az önköltséges képzésben részt vevők 12 ezer forintot fizetnek

Az ELTE SEK Ady téri Pável Ágoston Kollégiuma előtt Czupy Gusztáv igazgató várt minket
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

– A wifi hálózat mindenki számára elérhető, a tetőtérben klubhelyiség van, ezt ugyancsak felújítva vehetik birtokba a hallgatók szeptemberben: van csocsó- és pingpongasztal, de kényelmes babzsákfotelekben is pihenhetnek hallgatóink, és az udvaron a felújított sportpályán tollaslabdázni, röp labdázni is lehet – sorolta a lehetőségeket az igazgató asszony.

Dr. Pakai Annamária képzési igazgató a PTE-kollégium egyik szobáját mutatja
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Az Ady téren Czupy Gusztáv igazgató várt minket az ELTE SEK egyik kollégiumában. Itt ugyanis kettő is van: mindkettő Pável Ágoston nevét viseli, de inkább csak úgy emlegetik: az Ady téri és a Magyar utcai kollégium. A kettőben együtt több mint ötszáz férőhely van. Egy-egy szobába a Magyar utcában két, az Ady téren három, illetve a sarokszobákba négy hallgatót várnak. A vizesblokk mindkét kollégiumban a folyosóról nyílik, az Ady téri épület szobánként mosdókkal van felszerelve – tájékoztatott Czupy Gusztáv igazgató.

Nagyon sok használati tárgyat a portákról lehet kölcsönözni, mosógép és konyha is van. Az udvar fontos közösségi tér, az Ady téren fából készült kiülők várják a lakókat, a kollégiumi HÖK sokszor szervez – akár ide – programokat, jól felszerelt klubhelyiség is van. Az egyetem innen is könnyen megközelíthető. Az ELTE SEK-kollégiumba bejutni ugyancsak pontszerzéssel lehetséges. De aggodalomra semmi ok: mindkét intézményben arra számítanak, hogy egyetlen jelentkezőt sem kell elutasítaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában