restaurálás

2018.08.07. 10:00

Megújul a templom előtti obeliszk Rábatótfalun

95 évvel ezelőtt állított emléket 38 hősének Rábatótfalu lakossága. A szentgotthárdi képviselő-testület keresi a lehetőséget a településrészen lévő emlékmű állagának megóvására.

Horváth R. László

Havas Boldogasszony ünnepén szentmisére hívott a rábatótfalui templom harangja Fotó: Horváth R. László

A Szent Flórián-kápolna előtti téren 1923. szeptember 2-án avatták fel Kallós Ede világháborús emlékművét, amely nagy részben az Amerikába kivándorolt Rába-vidéki szlovének (vendek) adományából épült. Akkor még nem tudhatták, hogy lesz egy még nagyobb világégés. Az emlékművet először 1988-ban restaurálták.

– A közelmúltban döntés született arról, hogy részt veszünk a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt pályázaton – tájékozatott Labritz Béla alpolgármester. – A program célja, hogy ébren tartsa az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet – tette hozzá a településrész képviselője. – A sikeres pályázat lehetővé tenné Rábatótfalu első világháborús emlékművének restaurálását, pozitív elbírálás esetén a felújítás már az idén megvalósulhatna – válaszolta kérdésünkre Papp Bálint stratégiai és fejlesztési ügyintéző. A projektért felelős szakember elmondta, hogy az önkormányzat korábban ugyanennek a programnak a révén újította fel a Brenner téren található obeliszket még 2016-ban.

Havas Boldogasszony ünnepén szentmisére hívott a rábatótfalui
templom harangja Fotó: Horváth R. László

Havas Boldogasszony ünnepén szentmisére hívott a rábatótfalui templom harangja. – Többen gondozzák igen nagy szeretettel ezt a kis kertet – mutatta be a község központjában található szobor­együttes környezetét Dániel Katalin, a Szentgotthárd-Rábatótfalu Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Megtudtuk: a leggyakrabban Merk­li Kálmánné szorgoskodik Boldogasszony-szobra mellett. A szlovén nemzetiségi önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, miszerint lehetőség adódik arra, hogy ismét régi-szép fényében tündököljön a rábatótfalui első világháborús emlékmű. Mint mondta, ez a mementó maradandóbb az embernél, és alkalmas arra, hogy felhívjuk a jövő generáció figyelmét a legfontosabb emlékekre, amiket nem szabad elfelejtenünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában