az Ady Endre utca 2.-ben

2018.08.08. 07:01

Miért kellett menekülniük? Szomszédviszály és rendőrbántalmazás Körmenden

Két körmendi család került kilátástalan helyzetbe: el kellett hagyniuk otthonukat. Azóta az egyik családnak úgy tűnik rendeződött a sorsa, kaptak új lakást, a másik család esetében egyelőre nincs megoldás. Zana Franciska és Renáta testvérek, mindkettőjüknek négy gyermeke van, párjaikkal együtt összesen 12-en vannak. Július közepéig a város társasházának egy-egy önkormányzati lakásában, az Ady Endre utca 2.-ben éltek.

VN

Két testvér és családjuk került nehéz helyzetbe a szomszédok miatt, akiknek tudott, segített az önkormányzat

Fotó: vn

Az Ady 2.-ben élő családokkal azonban hónapok óta nem jöttek ki, sorozatosak voltak a kisebb-nagyobb összetűzések. A gyerekek is egyre ritkábban mentek ki az udvarra játszani. Egy júliusi csütörtökön futár érkezett a házhoz, míg a sofőr a rendelést intézte, valaki egy csomagot emelt el a kocsiból. Zanáék ezt látták és szóltak a futárnak, ahogyan a tolvajnak is, hogy ők nem hívnak rendőrt, ha most visszaadják, amit elloptak. Erre kitört a balhé, aminek a vége az lett, hogy mégiscsak rendőrt kellett hívni, többen megsérültek, a két család pedig elmenekült. Szüleik kétszobás házában húzták meg magukat pár napig, de az nyilvánvaló volt, hogy itt 14 ember nem élhet együtt tartósan, viszszamenni azonban féltek. Hogy félelmük mennyire nem volt alaptalan, az pár nappal később ki is derült. Mivel mindenük a lakásban maradt, kénytelenek voltak július 15-én visszamenni. Amint a házhoz értek, az ott élők – Franciska elmondása szerint – azonnal rájuk támadtak, botokkal és bozótvágó késekkel hadonásztak, a család tagjait pedig életveszélyesen megfenyegették, többen könynyebben megsérültek. Végül a két családot rendőrök menekítették ki, hat embert pedig garázdaság miatt őrizetbe vettek – köztük több embert a Zana családból. Az intézkedés közben ráadásul egy rendőr is könnyebben megsérült, így a bántalmazót hivatalos személy elleni erőszak elkövetésének megalapozott gyanúja miatt feljelentették – tudtuk meg dr. Kazmar Enikőtől, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől, aki többet az ügy részleteiről nem árulhatott el, mivel a nyomozás jelenleg is folyamatban van. Az viszont tudható, hogy az incidens óta a rendőrök folyamatosan járőröznek a környéken.

Két testvér és családjuk került nehéz helyzetbe a szomszédok miatt, akiknek tudott, segített az önkormányzat
Fotó: vn

A két család újra a két testvér szüleihez menekült, most nyáron még megoldják valahogyan, de mi lesz, ha elkezdődik az iskola – tűnődött Franciska. Kíváncsiak voltunk mi is, ezért megkérdeztük az önkormányzatot. Kiderült, tudnak a problémáról, de akkor, amikor az említett eset történt – a város mintegy 350 bérlakásából – egy sem állt üresen, hiszen minden bérlakásban élnek. Azonban a hétvégén egy egyszobás lakás megüresedett, így Zana Franciska és családja végül az önkormányzat segítségével el tudott költözni. Megtudtuk, testvére családjának eddig sem volt érvényes bérleti szerződése, ráadásul hatalmas tartozást halmoztak fel, így emiatt sem kaphatnának önkormányzati bérlakást. Annak ugyanis feltételei vannak. Az igénylőknek először is egy pályázatot kell benyújtani, amit elbírálnak. A legfőbb szempont – tekintve, hogy a bérlakások túlnyomó többségét szociális alapon lehet igényelni – a leendő bérlő anyagi helyzete. Egy minimális bérleti díj persze így is van, amit meg kell fi – zetni, és természetesen elvárt a társas együttélés szabályainak a betartása is. Ez utóbbi megsértése esetén azonban sokszor éveket kell várni a jogerős bírósági végzésre, márpedig ennek hiányában az önkormányzat tehetetlen. Sajnos a lakók sokszor elkeserítő állapotokat hagynak maguk után, a Bartók 5-ös tömböt például annyira lelakták évekkel ezelőtt, hogy azt életveszélyesnek minősítették, azóta is üresen áll. A város évente 15 millió forintot költ, csak a rongálásokból eredő károk megjavítására, amúgy a bérlakásokat – amelyek jellemzően mindig foglaltak – felújított állapotban adják át az új bérlőknek. Felmerülhet a kérdés, hogy a nehéz helyzetbe került család miért vár arra, hogy megüresedjen egy önkormányzati lakás, és miért nem megy albérletbe, de a tapasztalatok szerint ez négy gyerekkel gyakorlatilag lehetetlen és nyilván sokkal többe is kerül. Így egyelőre ők maradnak a szülőknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában