TFA Hungary

2018.08.16. 19:22

Szombathelyi lány a legerősebb tűzoltók között, aki saját magával versenyez

Országosan hét, Szombathelyről egy tűzoltó lány nevez a legerősebb tűzoltók versenyére, a TFA (Toughest Firefighter Alive) Hungaryra, amelyet augusztus 24–25. között rendeznek Bükfürdőn.

Merklin Tímea

Paróczi Nóra gyakorolja a bábu cipelését, a versenyen homokzsákokkal töltik meg, hogy nehezebb legyen

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Pályaválasztásának története a családjából ered

Az idei nemzetközi versenyre 169-en neveztek, közöttük Vas megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók is vannak. A megyénkből indulók közül az egyetlen női versenyzővel, Paróczi Nórával beszélgettünk. A lány pályaválasztásának története a családjából ered: a nevelőapja „oltotta be” a hivatás iránti érdeklődéssel, aki Zalaegerszegen volt tűzoltó. Nóra fi atal felnőttként tudomást szerzett róla, hogy a közszolgálati egyetemen van olyan képzés, amelyet követően munkát lehet kapni a tűzoltóságon. Katasztrófavédelem–iparbiztonság szakon végzett, a veszélyes anyagok, veszélyes üzemek voltak a képzés fő irányai. Hároméves tanulmányi szerződést kötött a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal. Az egyetemet elvégezve tűzoltó hadnagy lett, a hatósági osztályon helyezkedett el. Nőként nem lehet vonulós tűzoltó, de nem adta fel azt az álmát, hogy részt vehessen a gyakorlati munkában is. Elvégzett egy belső képzést, és most nagyon boldog, mert július végén bekerülhetett a katasztrófavédelmi mobil labor elit csapatába technikusnak.

Hónapok óta készül

Hobbiszinten mindig sportolt, korábban futott, az utóbbi időben kettlebelledzésekre jár, a cél az izomerősítés. Hónapok óta készül a legerősebb tűzoltók versenyére, ebben két vonulós tűzoltó társa segíti: Kurucz Csaba és Fehér Ádám, akiknek ezek a gyakorlatok a „kisujjukban vannak”, tartják benne is a lelket. Úgy meséli, minden tűzoltó nagyon segítőkész vele. A feladatok egyike, hogy fel kell futni három emeletre (12,5 méter magasra) a tizenkilenc kilós tömlőköteggel a vállá – ezt a toronyban lehet gyakorolni. Nóri saját testsúlyához jön még a teher és a 25 kilós felszerelés (az acélpalackos légzőkészülék 15 kiló, a bevetési ruha hat kiló, a sisak, a csizma két kiló). Gyakorolják, hogyan kell kötéllel felhúzni az összekötözött tömlőköteget, húzni a nyolcvankilós babát, valamint hetven métert futni a tömlőkkel. A homokzsákkal töltött bábu háton cipelése nehezen megy neki, számol vele, hogy itt időbüntetést kap majd a versenyen.

Paróczi Nóra gyakorolja a bábu cipelését, a versenyen homokzsákokkal töltik meg, hogy nehezebb legyen
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– Én magammal versenyzek, elsősorban magamnak bizonyítok

– teszi hozzá Nóri. – Mindig is szerettem a saját magam állította kihívásokat. Nem gondolom, hogy nyerhetek, habár létezik a legjobb női versenyzőnek járó díj is. Az én kategóriámban, a 18–34 éves korosztályban öten indulunk, a versenyen hét nő lesz az egész országból, de tudom, mindannyian nagyon felkészültek, keményen edzenek a verse nyre. Nekem ez lesz az első ilyen megmérettetésem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában